Přejít na obsah

AW - Ve vývoji: ZBL-08


Ashadak

Recommended Posts

Velitelé!

 

V našem nedávném článku o aktualizaci 0.22 „Umění války“ jste měli první příležitost spatřit jaká nová vozidla budou její součástí. Některým z nich jsme se už věnovali a dnes budeme pokračovat. Přichází čínské obrněné vozidlo ZBL-08.

 

zbl-09.jpg

 

Během posledních dvou desetiletí se postupná modernizace čínských obrněných jednotek dotkla každé části čínské armády, a to včetně pěchoty. Čína je opravdu velká země a s neustálým zlepšováním stavu silnic - zejména ve východní Číně – získává myšlenka přepravy pěchoty pomocí moderních kolových obrněných vozidel na atraktivitě, protože přináší mnohem více výhod oproti starým typům sovětské konstrukce.

 

Společnost NORINCO byla pověřena vývojem vhodného vozidla a výsledkem se stal právě typ ZBL-08. Jako obvykle je o tomto vozidle k dispozici jen velmi málo informací v angličtině. Pokud jde o samotné označení vozidla ZBL mohli bychom ho chápat zhruba takto:

  • Z – obrněné
  • B – pěchotní bojové vozidlo
  • L – kolové

Číslo 08 odkazuje na rok zavedení do služby. Na internetu můžete narazit i na označení ZBL-09. Jedná se o nesprávné označení stejného vozidla podle roku, kdy bylo poprvé veřejně představeno během vojenské přehlídky 54. armádní skupiny z vojenské oblasti Jinan, a to 1. října 2009 u příležitosti oslav 60. výročí Čínské lidové republiky. Jiné zdroje tvrdí, že se vozidlo označuje "Snow Leopard", ačkoli tento název vznikl nejspíš na západě, a to kvůli potřebě přiřadit název, který by více usnadnil identifikaci vozidla.

 

Vývoj pravděpodobně začal v roce 2000 a prototyp byl hotov v roce 2006, ačkoli tyto informace mohou být zavádějící. Faktem je, že základní platforma byla využita u řady jiných vozidel, jako je například samohybný dělostřelecký komplet PLZ-09 nebo vozidlo palebné podpory ZTL-11. Na tato vozidla se podíváme v některém z nadcházejících článků.

 

ZBL-08 je klasickým příkladem kolového vozidla 8x8, poněkud připomínající kanadský Stryker. Každý zdroj uvádí jiná čísla, ale nejpravděpodobnější bojová hmotnost tohoto vozidla je kolem 21 tun. Má posádku tří mužů (řidič, střelec a velitel), a pokud je užíváno v roli transportéru, může převážet sedm mužů. Řidič sedí v přední části trupu na levé straně, vedle motoru, zatím co velitele a střelce najdeme ve věži. Prostor pro výsadek je oddělen od prostoru posádky a nabízí dodatečnou ochranu a zvukovou izolaci.

 

zbl-092.jpg

 

Vozidlo pohání licenčně vyrobený německý naftový motor Deutz BF6M1015CP o výkonu 440 koní (s poměrem výkonu k hmotnosti přibližně 21 hp / t), který umožňuje jízdu na zpevněných komunikacích až rychlostí 100 km / h. Výkon je přenášen na všechna kola (pohon 8x8), čímž se výrazně zvyšují terénní schopnosti v porovnání se staršími kolovými modely. Maximální rychlost v terénu je 40 km / h. Vozidlo je vybaveno centrálním systémem řízení tlaku v pneumatikách (Central Tire Inflation System, CTIS), který umožňuje dočasné snížení tlaku pro jednotlivá kola. Vozidlo je obojživelné a může překonávat klidné vodní překážky. Operační dosah je přibližně 800 km.

 

Úroveň ochrany vozidla odpovídá požadavkům pro působení na moderním bojišti. Přední část korby je schopná čelit projektilům AP-I ráže 23 mm na vzdálenost 1000 metrů, zatímco boky (včetně prostoru pro výsadek) odolají AP projektilům ráže 12,7 mm na vzdálenost 100 metrů.

 

Vozidlo je také vybaveno dodatečnými prvky ochrany:

  • vrhači zadýmovacích granátů
  • automatickým hasícím systémem
  • systémem pro ochranu před účinky zbraní hromadného ničení

Hlavní výzbroj vozidla tvoří nelegální kopie ruského automatického kanónu ráže 30 mm Shipunov 2A72, pod označením ZPT-99 a modernizovaná verze systému PTŘS HJ-73C staršího systému PTŘS HJ-73 Red Arrow. Samotný systém PTŘS je sám o sobě vylepšenou verzí ruského systému Malyutka. Oba zbraňové systémy jsou umístěny v nebo na věži. Systém řízení palby ZBL-08 je údajně velmi pokročilý a vozidlo je vybaveno infra kamerou. Na palubě je také spousta elektroniky související s připojením k pokročilému systému řízení boje a GPS.

 

Za zmínku stojí, že vozidlo je navrženo jako modulární a vysoce přizpůsobitelné. Motor, převodovka, podvozek a další části vozidla byly navrženy s ohledem na snadnou záměnu, což umožňuje přizpůsobení platformy širokému spektru rolí nebo přání budoucího uživatele.

 

Od roku 2008 můžeme toto vozidlo spatřit ve výzbroji Lidové osvobozenecké armády. Co se týče nasazení v boji, existují zprávy o tom, že tato vozidla mohou být uspořádána do čínské verze americké brigády vozidel Stryker. Tyto brigády obsahují více druhů vozidel na stejné platformě. Počet celkově vyrobených vozidel je neznámý.

 

vn1.jpg

 

Na rozdíl od některých jiných moderních čínských vozidel je ZBL-08 také nabízen k vývozu pod označením VN-1 - a zdá se, že je úspěšné. Venezuela nakoupila v roce 2014 neznámý počet VN1 spolu s dalšími čínskými vozidly. V roce 2015 oficiálně zařazeny do služby. Argentina také projevila zájem o toto vozidlo a v roce 2014 došlo ke zkouškám. Podepsání smlouvy bylo na spadnutí, avšak k dispozici je jen velmi málo informací a tak je možné, že k tomu nakonec nedošlo. A konečně, Thajsko údajně zakoupilo 34 vozidel na začátku tohoto roku s termínem dodání stanoveným na rok 2020 spolu s dalším čínským vybavením. Čína tak dále posiluje svůj vliv v tomto regionu.

 

Během nedávné výstavy čínských zbrojních systémů společnosti NORINCO(srpen 2017) byly potenciálním zahraničním zákazníkům představeny dvě modernizované verze pod označením VN-1B (s věží bez posádky) a VN-1C (s klasickou věží). Jaký dopad bude mít tato akce se však ještě ukáže.

 

screenshot2535.jpg

 

screenshot2554.jpg

 

V Armored Warfare bude vozidlo ZBL-08 zařazeno na sedmou úroveň do vývojového stromu obchodníka Zhang Fenga. Kombinace slušné palebné síly a vynikající pohyblivosti bude zajisté příjemným doplňkem k polským vozidlům na vysokých úrovních, které byly představeny v aktualizaci 0.21. Nabídne zajímavou alternativu k vozidlu KTO Rosomak, tentokrát však s řízenými raketami.

 

Doufáme, že se vám bude líbit. Uvidíme se na bojišti!

 

Zdroj. https://aw.my.com/gb/news/general/development-zbl-08

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...