Přejít na obsah

AW - Ve vývoji: T-72M2 WILK


Ashadak

Recommended Posts

Historii T-72M2 WILK nám představí hostující autor Michał Kizeweter, polský zbrojní nadšenec, odborník a poradce vývojového týmu Armored Warfare.

 

Až do počátku 80. let 20. století se polské lidové ozbrojené síly, podobně jako jejich spojenci z vojsk Varšavské smlouvy, jako je východní Německo a Československo, byli omezeni na tank T-55A jako páteř svých ozbrojených sil. Teprve v tomto okamžiku si Sovětský svaz uvědomil, že nastal čas, aby svým spojencům umožnil používat i novější typy. Polsko a Československo se tak zařadilo mezi hlavní dodavatele zbraní Sovětského svazu a pro zbytek zemí Varšavské smlouvy. Sovětský svaz tak prodal do těchto zemí výrobní licenci na stroj T-72 a předal veškerou technologickou dokumentaci s cílem zahájit okamžitou výrobu.

 

wilk1.jpg

 

Je třeba si uvědomit, že distribuce sovětského vybavení určeného pro vývoz se rozdělovala na dvě části: první část byla určena všem "důvěryhodným" zemím vojsk Varšavské smlouvy a druhá pak pro všechny ostatní (především pro přátelské arabské státy).

 

Polsko uvedlo na trh v roce 1981 svojí variantu pod označením T-72M. Tato varianta by se dala zařadit někde mezi původní stroj T-72 Ural a T-72A vyvinutou Sovětským svazem a určenou primárně pro vývoz. O několik let později, v roce 1986, byla výroba tohoto typu nahrazena výrazně vylepšenou variantou T-72M1, která byla vlastně skoro kompletní kopií původního tanku T-72A. Obě varianty byly vyrobeny závodem Bumar-Łabędy Mechanical Works v Gliwice (Zakłady Mechaniczne Bumar-Łabędy).

 

Nicméně, i po započetí výroby, T-72M1 nebyl polským generálním štábem považován za dostatečný prostředek moderního bojiště, zejména s ohledem na zavádění novým moderních bitevních tanků západních mocností. Západo-německý bitevní tank Leopard 2 a americký M1 Abrams byly mnohem obávanější a pokročilejší než dříve známé západní typy, s nimiž se sovětská technika střetla v řadě lokálních konfliktů studené války.

 

Ve druhé polovině osmdesátých let se proto Polsko rozhodlo zahájit program na zvýšení bojových schopností svých obrněných jednotek. Tento program měl v podstatě dvě možnosti:

  • zaprvé zahájit jednání se Sovětským svazem o získání novější verze tanku T-72
  • za druhé, vyvinout prostředky pro modernizaci domácí T-72M1 s využitím veškerého technologického pokroku v polském průmyslu

Formální zahájení jednání se Sovětským svazem začalo v roce 1988. S největší pravděpodobností by se podařilo získat licenci na kopii varianty vozidla T-72B a T-72S, podobné verzi, která byla prodána do Iránu v roce 1990. Bohužel z mnoha důvodů jednání ztroskotala v letech 1989/90.

 

wilk2x_0.jpg

 

Druhá možnost byla podpořena úspěšnou integrací domácích technologií polského průmyslu v rámci modernizačního programu pro vozidlo T-55A (výsledkem je T-55AM Merida a její varianty). Na základě těchto úspěchů začalo Polsko zkoumat různé možnosti týkající se inovace T-72M1.

 

Oddělení výzkumu a vývoje ministerstva národní obrany (oddělení Rozwoju i Wdrożeń MON) pověřilo společnost OBRUM R & D Center (Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Urządzeń Mechanicznych OBRUM), aby zahájila projekt. Projekt získal název "WILK", polský výraz pro vlka. Cílem projektu bylo vyvinout způsob, jak modernizovat stávající vozidla tak, aby samotné práce mohly provádět i menší opravny a údržbářské dílny připojené k příslušným obrněným jednotkám.

 

Hlavní část modernizačního programu se zaměřovala na zvýšení přežítí vozidla, a to pomocí:

  • zvýšení pohyblivosti
  • zvýšení ochrany vozidla
  • zvýšení schopnosti operovat i v nočních podmínkách

Řada organizací spolupracovala na tomto projektu se společností OBRUM, včetně:

  • vojenského institutu výzbroje v Zielonce (Wojskowy Instytut Techniczny Uzbrojenia)
  • strojíren WOLA ve Varšavě (Zakłady Mechaniczne Wola)
  • centra průmyslové optiky ve Varšavě (Przemysłowe Centrum Optyki)
  • vojenské technické univerzity ve Varšavě (Wojskowa Akademia Techniczna)

V roce 1989, když padl komunistický režim a ustoupila možnost smysluplné vojenské spolupráce se zeměmi Varšavské smlouvy, se Polsko ocitlo osamoceno, a tak úsilí o vlastní modernizaci vozidla T-72M1 pomocí domácích technologií získalo ještě větší význam.

 

wilk3.png

 

V určitém bodě mezi lety 1987 a 1990 vytvořila společnost OBRUM R & D tři funkční prototypy na základě projektové dokumentaci WILK, využívající tří samostatné platformy:

  • T-72A
  • T-72M1
  • T-72M1D(velitelská varianta T-72M1)

V roce 1990 byly v průběhu projektu WILK tyto tři prototypy vybaveny prototypem systému řízení palby DRAWA FCS (SKO DRAWA).

 

Následovaly další změny a úpravy původních vozidel, například:

  • umístění domací soupravy přídavného panceřování ERA ERAWA-1 na čelní plochy vozidla
  • nové boční ocelové plechy
  • varovný systém před ozářením laserem SSC OBRA-1
  • pasivní optika pro noční vidění druhé generace pro všechny členy posádky
  • prototyp digitalního systému řízení palby DRAWA FCS
  • vyhodnocovací počítač stabilizace děla
  • nespecifikované úprava převodové soustavy
  • nový vznětový motor S-12U s výkonem 850 koní (odvozený z ruského dieselového motoru V-46-6)
  • odpalovač dýmových granátů WPD-1 "Tellur" a WWGD-1 "Erb"

V červenci 1991, po úspěšném odzkoušení výše uvedených vozidel, bylo rozhodnuto posunout se dál. Projekt WILK byl uzavřen a byl nahrazen dalším projektem, jehož výsledkem se stalo vozidlo PT-91 TWARDY, které se stalo aspoň prozatím nejmodernějším bitevním tankem polských obrněných sil. Význam vývoje WILK spočívá ve skutečnosti, že pomohl zajistit, že projekt PT-91 nebude začínat úplně od začátku - ve skutečnosti byly plně funkční prototypy PT-91 připraveny za pouhých 9 měsíců od data zahájení prací na projektu.

 

Jeden z prototypů WILK, označený jako T-72M2D WILK (je naší referencí pro T-72M2 WILK, který bude představen v Armored Warfare), je v současné době součástí sbírky Muzea obrněných sil, Land Training Center of Field Crown Sbírka Hetman Stefan Czarniecki v Poznani. V současné době není veřejně přístupný. T-72M2D WILK bude vystaven v roce 2018, jakmile se expozice muzea úspěšně přestěhuje do nového zařízení.

 

V Armored Warfare se prototyp T-72M2 WILK představí ve formě prémiového vozidla.

 

Doufáme, že se Vám bude nové vozidlo líbit a uvidíme se na bojišti!

 

Zdroj. https://aw.my.com/gb/news/general/development-t-72m2-wilk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...