Přejít na obsah

AW - Ve vývoji: PLZ-05


Ashadak

Recommended Posts

V předchozím článku jsme se věnovali čínskému samohybnému dělostřeleckému prostředku PLZ-89, který představoval čínskou odpověď na sovětský typ 2S1 Gvozdika. Rusové však měli ještě jiný typ – mnohem většího bratrance typu 2S1, pod označením 2S3 Akatsiya. Tento dělostřelecký systém ráže 152 mm byl vyvinut jako odpověď na americký typ M109 a čelit mu v průběhu korejské války. Číňané si tedy nemohli dovolit zůstat pozadu. V důsledku toho přišli se svojí vlastní obdobou Akatsiye (někdy nesprávně označované za přímou kopií systému Akatsiya), pod označením Type 83.

 

type83_152mm_02.jpg

 

Jak už název napovídá, Type 83 byl zařazen do služby v roce 1983 a byl vyráběn až do roku 1990. V provozu však zůstává dodnes. Stejně jako jeho ruský protějšek je však vozidlo již zastaralé. Čínská armáda zvažovala jeho úplné nahrazení už od konce devadesátých let a tato snaha nakonec vedla k zavedení vozidla PLZ-05.

 

Technicky nebyl PLZ-05 prvním pokusem nahradit Type 83. Předcházel mu jiný konstrukční návrh pod označením PLZ-45, vyvinutý koncem osmdesátých let jako protějšek amerického typu M109A6 Paladin, toto vozidlo však bylo vyvinuto speciálně pro vývoz, ne pro domácí jednotky. Malé množství PLZ-45 bylo prodáno Kuvajtu. Podle některých zdrojů Kuvajtská armáda pokládala tento typ za mnohem lepší, než byl americký konkurent. PLZ-45 byl k dispozici už v roce 1988 a trvalo dlouhých 17 let vývoje před konečným zavedením PLZ-05. PLZ-05 byl zařazen do služby v roce 2005 a veřejnosti představen až v roce 2007 při příležitosti oslav 80. výročí PLA.

 

plz45_6.jpg

 

Na rozdíl od svého předchůdce PLZ-89 přešel typ PLZ-05 na úplně jinou ráži - namísto sovětské ráže 152 mm, Čína přešla na ráži 155 mm NATO. Bylo k tomu několik důvodů, ale největším z nich bylo navýšení palebné síly dělostřeleckých prostředků. Čína chtěla mít ve výzbroji zbraňový systém, který by byl srovnatelný nebo dokonce lepší než systémy NATO, konkrétně Panzerhaubitze 2000 a nejnovější verze řady M109 (ta už nemá s původním M109 skoro nic společného).

 

Nakonec byl PLZ-05 osazen automaticky nabíjenou houfnicí ráže 155 mm L/52. Myšlenka zavedení děl ráže 155 mm je však mnohem starší - první pokusy o zavedení této ráže se objevily už v roce 1982. Vývozní typ PLZ-45 však byl nakonec vyzbrojen houfnicí L/45, ale palebná síla prostředku nebyla považována za uspokojivou. Přechod z verze L/45 na L/52 zvýšilo nejen úsťovou rychlost z 897 m/s na 930 m/s, ale také prodloužilo dostřel pomocí standardní explozivní munice na 40-50 km. S dělem L/45 bylo teoreticky možné dosáhnout podobných výsledků, ale pouze s použitím lehkých raketově asistovaných projektilů, což mělo negativní vliv na celkovou palebnou sílu prostředku.

 

Zbraň se nabíjí automaticky – konstrukce nabíjecího mechanismu je založena na modelu, který používá ruský typ 2S19 Msta-S. Nabíjecí mechanismus je umístěn v zadní části masivní věže, která se může otáčet 360 stupňů. Střelivo se skládá z projektilů a náplní, které jsou také uloženy v zadní části věže ve dvou vrstvách nad sebou. Mechanismus automaticky vybere velikost náplně na základě požadované vzdálenosti zadané střelcem. Díky mechanismu je možné dosáhnout rychlosti střelby až 8 ran za minutu v normálním režimu. Zbraň je však schopná střílet i v režimu dávek, 4 výstřely během 15 sekund, v tomto režimu (Multiple Rounds Simultaneous Impact mode) dojde k naprogramování dopadu všech čtyř projektilů tak, že na cíl dopadnou ve stejnou chvíli. Vozidlo veze celkem 30 nábojů. Jak jsme už zmínili, maximální dostřel je přibližně 50 km, ačkoli může být prodloužen na 70 km pomocí raketově asistované munice. Maximální elevace zbraně je 65 stupňů, maximální deprese je -3 stupně.

 

plz_05_self_propelled_gun.jpg

 

Systém řízení palby je velmi vyspělý a maximální reakční doba (od zastavení k vypálení prvního výstřelu) je jedna minuta. Celý proces přípravy a palby je na rozdíl od svého předchůdce plně automatizovaný. V případě nouze je zbraň schopná střelby na cíle v přímém zorném poli. Dělostřelecký systém PLZ-05 používá následující typy munice:

  • standardní explozivní munici (HE)
  • kazetovou munici
  • naváděnou munici GP1 a GP6(navádění probíhá buď ozářením laserem nebo pomocí GPS)

A další. Váha projektilů se pohybuje mezi 45 až 48 kg.

 

Pokud jde o celkovou přesnost a výkonnost palby, PLZ-05 podle čínských zdrojů překonává výkonnost systému Panzerhaubitze 2000. Ve výsledku je čínské lidové osvobozenecké armádě prostředkem, který překonává své západní soupeře.

 

Vozidlo má bojovou hmotnost zhruba 45 tun, má hydraulický podvozek a je poháněno naftovým motorem 150 HB V8 s výkonem 800hp, díky čemuž je na svou hmotnost velmi pohyblivé. Jeho maximální rychlost je přibližně 55 km/h na zpevněných plochách a kolem 40 km/h v terénu.

 

screenshot2565.jpg

 

Celo-ocelová konstrukce dává vozidlu úroveň ochrany přiměřenou této třídě. Posádku čtyř nebo pěti mužů, tak bez problému ochrání proti palbě z ručních zbraní, některých lehkých autokanonů a sřapnelů malé až střední dělostřelecké ráže.

 

Vozidlo je v současné době pouze ve výzbroji čínské armády. Počty se pohybují okolo 240 vozidel zavedených do roku 2012 a 300 do roku 2015. Výroba stále probíhá. Za zmínku stojí, že je k dispozici také variant pro vývoz s delší houfnicí L/54. Existují také nepotvrzené zprávy o existencí dalšího typu určeného pro vývoz, modelu PLZ-52, který se liší hlavně lepší pohonnou jednotkou. Zatím se nepodařilo potvrdit, zda vozidlo skutečně existuje a zdali nejde jen o kachnu.

 

V Armored Warfare bude PLZ-05 samohybným dělostřeleckým systémem na deváté úrovni. Co jej dělá výjimečným? Hlavně skutečnost, že si hráč bude moci zvolit ze dvou typů zbraní – buď rychle pálící houfnici ráže 155 mm L/52 a zásobníkem nebo přesnější, ale pomalu pálící houfnici L/54. Stejně jako u ostatních vozidel této třídy bude PLZ-05 k dispozici pouze v režimu PvE.

 

Doufáme, že se vám nové vozidlo bude líbit a uvidíme se na bojišti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je maso, dávka 4 projektilů s dopadem v jednom momentu. To jsou snad první s tak dlouhou dávkou :-D Si to představte, jedna baterie takto najednou zarovná kempící motostřeleckou jednotku do rakví :-D Akorát amíci už mají dosažitelný dostřel 70km a potvrzený výskyt techniky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...