Přejít na obsah

AW - Ve vývoji: PLZ-89


Ashadak

Recommended Posts

Podobně jako všechny velké mocnosti světa si i Čína relativně rychle uvědomila potenciál samohybného dělostřelectva. První projekty však byly buď přímými kopiemi nebo silně ovlivněnými deriváty sovětské techniky. Sovětské samohybné systémy, jako 2S1 Gvozdika a 2S3 Akatsiya, se velmi osvědčily a není tedy divu, že Čína chtěla vyvinout svůj vlastní samohybný dělostřelecký systém.

 

Nejjednodušší cestou by bylo samozřejmě použít stávající zbraň spolu s existujícím podvozkem. Tento přístup však málokdy přinese něco dobrého. Musí se neustále hledat velké množství kompromisů. Ideální by bylo, vyvinout speciální podvozek pro konkretní zbraň. Proti této myšlence však hovoří náklady na vývoj nového vozidla, školení personálu k údržbě a nedostatek náhradních dílů.

 

195623v2xgl5dc1cys12yx.jpg

 

Čína vyrobila řadu takových vozidel, založených na upraveném podvozku již existujících typů, včetně vozidla Type 70 ráže 122mm, který byl zařazen do výzbroje v roce 1970. Otevřená konstrukce tohoto vozidla však byla náchylná na jakoukoli hrozbu, od malých zbraní až po nejslabší dělostřeleckou palbu. Type 85 od společnosti NORINCO, zavedený v roce 1985, vyřešil mnoho nedostatků svého předchůdce, ale byl vyroben jen v malých počtech, Teprve až po zavedení samohybné houfnice Type 89(také známé pod svým vojenským označením PLZ-89) se situace mobilního dělostřelectva výrazně zlepšila.

 

Jako obvykle je o vývoji samotného zbraňového systému je k dispozici jen velmi málo informací. PLZ-89 byl vyvinut v 80. letech jako čínská odpověď na sovětský systém 2S1 Gvozdika. Vznikl spojením dvou osvědčených a spolehlivých částí:

  • Upraveného podvozku BVP Type 77
  • Houfnice Type 86 ráže 122mm

Podvozek Type 77, navzdory jisté podobnosti se sovětským typem BTR-50, byl ve skutečnosti vyvinut v sedmdesátých letech z podvozku lehkého tanku Type 63. Jedná se o poměrně jednoduchou, robustní konstrukci se skloněným čelním pancířem a ocelovým tělem. Stejně jako původní BVP je pancíř PLZ-89 vyroben z oceli, která je schopna ochránit jeho 5 člennou posádku před malými palnými zbraněmi a střepinami malých až středních dělostřeleckých granátů. Kromě toho je vozidlo chráněno výmetnicemi kouřových granátů, automatickým hasícím systémem a účinnou sadou NBC, která mu umožňuje operovat na bojištích zasažených chemickými nebo radioaktivními zbraněmi.

 

Vozidlo má plně otočnou věž a váží přibližně 20 tun. Je poháněno naftovým motorem 12V150L12 o výkonu 450 koní, který mu umožňuje dosažení rychlosti až 60 km / h. Konstrukce podvozku je poměrně jednoduchá, systém torzních tyčí. Jízda je tak poměrně drsnou záležitostí a podvozek se v terénu obtížně opravuje. Po instalaci plovacích zařízení je vozidlo schopno v omezené míře plavat.

 

plz89_122mm_07.jpg

 

Hlavní zbraň je ručně nabíjená houfnice Type 86 ráže 122mm L/32. Je to téměř přesná kopie sovětské houfnice D-30. Má schopnost střílet jak sovětskou, tak čínskou munici. Maximální dostřel je 18 kilometrů (při použití lehčích explozivních projektilů lze zvýšit až na 21 kilometrů). Rychlost střelby se pohybuje v rozmezí 6 až 8 ran za minutu, tento faktor ovlivňuje hlavně kvalita posádky. Digitální systém řízení palby je plně v souladu s věkem vozidla a umožňuje mu provádět činnost ve dne i v noci. Vozidlo veze 40 nábojů.

 

Jak naznačuje jeho název, vozidlo pravděpodobně vstoupilo do oficiální služby v roce 1989, ačkoli nebylo k vidění až do roku 1999, kdy bylo poprvé široké veřejnosti představeno během oslav 50. výročí vzniku Čínské lidové republiky v Pekingu.

 

Vozidlo nebylo nikdy prodáno do zahraničí a je v současné době stále ve výzbroji čínské armády. Nevíme kolik těchto vozidel bylo od roku 1989 postaveno, názory jsou různé, od několika stovek až po skromnější počty okolo sto kusů. Na poměry moderního bojiště je toto samohybné dělostřelecké vozidlo už poněkud zastaralé a v budoucnu se počítá s nahrazením za modernější typ.

 

screenshot2497.jpg

 

V Armored Warfare bude PLZ-89 vozidlem sedmé úrovně. Ve srovnání s 152mm Akatsiyou nebo 155mm Palmarií, bude PLZ-89 vynikat vyšší rychlostí palby a přesností, ovšem za cenu menšího alfa poškození. Stejně jako u jiných vozidel této třídy bude i PLZ-89 k dispozici pouze v režimu PvE.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...