Přejít na obsah

Isoroku Jamamoto


Recommended Posts

Isoroku Jamamoto

 
Isoroku Jamamoto se narodil 4. dubna 1884 v městečku Nagaoka v prefektuře Niagata jako Isoroku Takano v rodině chudého samuraje. Jméno Isoroku znamená padesát šest podle věku svého otce, v němž se mu narodil.Isoroko byl adoptován jinou významnou samurajskou rodinou Jamamoto a převzal tak její jméno. V té době to byla podobná adopce mezi významnými rodinami obvyklou praktikou, kdy bylo potřeba zachovat jméno rodu.
 

normal_ij1.jpg



V patnácti nastoupil na Císařskou námořní akademii (Kaigun Heigakkó), kterou absolvoval jako námořní kadet v roce 1904. 14. listopadu nastupuje na svou první loď. Tou se stala zásobovací loď pro ponorky Karasaki Maru. 3. ledna 1905 nastupuje na palubu pancéřového křižníku Nisshin. S ním se 27. Května 1905 účastní bitvy u Cušimy. Je zraněn do nohy a zároveň přichází o dva prsty na ruce. Po skončení Rusko-Japonské války slouží Isoroku Jamamoto na palubách různých japonských bojových lodí a přitom pokračuje ve studiu na vojenských i civilních školách. V roce 1918 si za ženu bere Reiko Mihaši.

V roce 1919 odjíždí do Spojených států Amerických, aby studoval anglický jazyk na Harvardské univerzitě. Po svém návratu nastupuje 10. srpna jako zástupce velícího důstojníka na lehkém křižníku Kitakami. 1. prosince téhož roku se stává instruktorem v Námořní škole. 20. června 1923 se vydává na cestu po Evropě a Spojených státech jako pozorovatel námořních operací. Po svém návratu je přidělen k Námořnímu generálnímu štábu a od 1. prosince 1925 je jmenován Vojenským přidělencem v USA. Po dvou letech se vrací zpět do Japonska a 20. srpna 1928 přebírá svou první vlastní loď. Stává se velícím důstojníkem lehkého křižníku Isuzu a 10. prosince 1928 se stává velícím důstojníkem letadlové lodi Akagi a o rok později je povýšen do první admirálské hodnosti. 30. listopadu 1929 je jmenován do hodnosti kontraadmirála. Ve třicátých letech je Jamamoto častým hostem důležitých politických mezinárodních jednání, neboť je přesvědčen o tom, že správný vojenský vůdce, musí být hlavně dobrým politikem s vynikajícím přehledem o celosvětovém dění. Vedle svých diplomatických aktivit dokázal Jamamoto v tomto období vylepšit nejen zbraně celého japonského námořnictva, ale zmodernizoval i jeho letectvo.
 

normal_ij2.jpg



V roce 1939 se mocní Japonska rozhodnou Jamamotovo loďstvo použít ve svých plánech na dobytí celé východní Asie. Jamamotova námořní flotila má být tím rozhodujícím činitelem při zničení amerického tichomořského námořnictva. Isoroku Jamamoto se k útoku staví odmítavě, předpokládá, že i přes krátkodobý úspěch japonských vojsk bude patřit vítězství nakonec Spojeným státům.

I přes tyto své výhrady ale Isoroku Jamamoto vypracovává plán překvapivého útoku na Pearl Harbor na Havaji. Kromě něj byl v plánovacím štábu kontradmirál Ryunosuke Kusaka a kapitán Minoru Genda. Plánovací štáb si vzal inspiraci k útoku z úspěšného britského náletu na Taranto. Celkově byl útok na Pearl Harbor jen jednou částí obrovského japonského útoku v jihovýchodní Asii. Vedle útoku na Pacifickou flotilu chtěli Japonci zaútočit a obsadit Malajsii, Singapur, Hongkong, Filipíny a Nizozemskou východní Indii. Informace k útoku na Pearl Harbor poskytnul především japonský konzul v Honolulu. 26. listopadu roku 1941 vyplula flotila šesti letadlových lodí a podpůrných a zásobovacích plavidelpod velením admirála Čuiči Naguma a zřídkakdy používanou severní cestou se vydala směrem k Havaji. 7. prosince letadla z japonských letadlových lodí zcela nečekaně překvapí americké síly v Pearl Harboru a okolí zdrcujícím útokem. Většina leteckých sil na ostrově je zničena, dvě aktivní bitevní lodě , Arizona a Oklahoma, byly potopeny, zbylých šest, Nevada, West Virginia, California, Tennessee, Maryland, Pensylvánie, bylo vyřazeno z akce a potřebovaly několik měsíců oprav. Další ztráty zahrnovaly mnoho dalších poškozených válečných lodí, 188 zničených letadel, více než 2 000 mrtvých a 1 000 zraněných. Japonci ztratili pět trpasličích ponorek, 29 letadel a 63 mužů.
 

normal_ij3.jpg



Své vítězství Isoroku Jamamoto završuje sérií úspěchů v nizozemské Východní Indii v lednu až březnu roku 1942 a v Indickém oceánu v dubnu téhož roku. V červnu pak Jamamoto podniká klamný útok proti aljašským Aleutským ostrovům, zatímco osobně vede hlavní útok proti Midwayským ostrovům. Po jejich obsazení chce pak Isoroku Jamamoto obnovit útoky proti Havaji.

Ale v bitvě o Midwayské ostrovy Isoroku Jamamoto narazil. Když připluje k souostroví flotila japonských letadlových lodí, která měla zlomit odpor obránců ostrova než dorazí invazní svaz, tak se střetne se s operačním svazem amerických letadlových lodí, jež sem jsou poslány na základě rozšifrovaných japonských rádiových kódů. V nastalé bitvě ztratí čtyři letadlové lodě a invazní svaz je nucen se obrátit na ústup.

Jamamoto přesto dále pokračuje v řízení námořních akcí a snaží se udržet iniciativu vzdor ztenčujícím se silám a rychle rostoucím nepřátelským silám. Admirál Isoroku Jamamoto převzal 7. dubna 1943 velení nad operací "I" na Šalamounových ostrovech. Velitel 8. loďstva viceadmirál Sameidžima odeslal 14. dubna šifrovanou zprávu s nejvyšším stupněm utajení, ve které informoval o chystané inspekční cestě admirála Jamamota na základnách u ostrova Bougainville, která se měla uskutečnit 18. dubna. Zpráva byla zachycena americkou námořní rozvědkou a díky znalosti kódu rozluštěna. Obsah zprávy byl ihned předán Veliteli Tichomořského loďstva admirálu Chester W. Nimitzovi. Ten ihned následující den nařídil přípravu operace, jež dostala krycí název Vengeance.
 

normal_ij5.jpg
Poslední fotografie Isoroku Jamamota z 18. dubna 1943



18. dubna v ranních hodinách odstartovala japonská skupina strojů ve složení dvou bombardérů G4M1 model 11, kterým Američané přezdívaly Létající zapalovač pro jejich nedostatečnou ochranu palivových nádrží, a stíhací ochrana v počtu šesti letounů A6M3 model 32. Proti nim bylo vysláno 16 strojů P-38G a jako podpora čtyři Liberátory. Střet se udál nad ostrovem Bougainville a trval pouze půl minuty. 

Druhý den na místo dorazila skupina japonských pátračů. Tělo admirála Jamamota nalezli mimo vrak letounu. Při ohledání zjistili, že admirál byl zasažen dvěma střelami. Jedna střela zasáhla zezadu levé rameno a druhá zasáhla zleva čelist a vyšla pravým okem. Admirál byl tedy mrtev pravděpodobně již ve vzduchu. Admirálovy ostatky byly spolu s ostatními těly dopraveny na základnu Buin, kde byla všechna těla zpopelněna. Admirálův popel byl poté odeslán do Japonska k pohřebnímu obřadu.
 

normal_ij4.jpg
Jamamotův státní pohřeb



Admirálovi byl 5.června vystrojen státní pohřeb se všemi vojenskými poctami. Byl dvanáctým Japoncem, kterému se dostalo této cti. A druhým admirálem. Tím prvním byl vítěz od Cušimi admirál Tógó.


zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Isoroku_Jamamoto
internet

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

×
×
  • Vytvořit...