Přejít na obsah

AW - Namer APC


MegaVydra

Recommended Posts

Tohle vozidlo není zatím ve hře ale doufám že bude. Mně se velice libí, Merkavu považuju za nejhezčí tank současnosti a tohle je postavené na stejném základu takže nejlépe chráněné APC součastnosti. Mínus bude asi jeho obratnost tu má taky stejnou s Merkavou...

Co na ni říkáte?

 

apc.jpg

 

Namer (Tygřice, viděl jsem psáno i Nemera, budu muset ověřit která transkripce je správně) je těžký obrněný transportér, vyvíjený na základě Izraelských zkušeností z nasazení starších těžkých OT, hlavně typu Achzarit. Program měl několikrát na mále, zejména díky vysoké ceně, ale přežil a zkušenosti z léta 2006 jeho význam ještě posílily.
Namera je těžký obrněný transportér, určený k zajištění a usnadnění blízké součinnosti pěchoty a tanků v prostředí, kde lze očekávat vysokou hustotu protitankových zbraní, zejména založených na kumulativním principu. Jeho pancéřování má být srovnatelné úrovně s posledními verzemi tanků Merkava a stejně tak i mobilita. Vzhledem k izraelské doktríně, která není příliš nakloněna bojovým vozidlům pěchoty a dává přednost klasickým obrněným transportérům, je výzbroj vozidla relativně lehká, což ale vyvažuje větší přepravní kapacita.


OT Namer je postaven na základě upraveného trupu tanku Merkava Mk.I a je v mnoha ohledech podobný vyprošťovacímu tanku Namer. Oproti Merkavám je korba Nameru zvýšená, což si mimo jiné vyžádalo změnu tvaru předního pancíře,
Záď trupu byla překonstruována a dveře pro výsadek oproti tanku Merkava rozšířeny. Vnitřní uspořádání prostoru pro výsadek je samozřejmě zcela odlišné od Merkavy, i když jeden společný bod zůstal - umístění pracoviště řidiče.
Pancéřování Nameru je samozřejmě tajné, ale zřejmě se bude blížit ochraně posledních verzí Merkavy. Díky tomu že OT nemusí nést věž, je možné že bude i lepší než ochrana trupu u tanků.


Výzbroj Nameru je na prototypech lehká, obvykle jeden kulomet M2HB ráže 12,7 mm a jeden kulomet FN MAG na samostatných dálkově ovládaných lafetách. Základ lafety pro M2HB by měl umožňovat případnou lafetaci těžší zbraně až do 30mm kanónu Mk.44 Bushmaster II, ale nepodařilo se mi zatím najít jednoznačné potvrzení.

 

Transportér se poprvé zapojil do bojových operací v rámci pozemní části operace "Lité olovo" v řadách brigády Golani
 


TTD:
Osádka: velitel, řidič, střelec + 8
Délka: 7,45 m
Šířka: 3,7 m
Výška: 1,9 m


Bojová hmotnost: 55 t
Max. rychlost: 50 - 60 km/h
Motor: AVDS-1790-6A, dvanáctiválec
Výkon: 900 ks (671 kW)


Max. stoupání: 60°
Max. boční náklon: 30°
Brodivost bez přípravy: 1,38 m
Max. šířka příkopu: 3 m
Max. svislá překážka: 45 cm


Cena za jednotku: 750 000 USD


http://www.israeli-weapons.com/weapons/vehicles/armored_personnel_carriers/namera/Namera.htm
http://www.areamilitar.net/DIRECTORIO/TER.aspx?nn=118
Zajímavosti lze najít i na diskusních fórech www.tank-net.org

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...