Přejít na obsah

AW - Zaměřeno na: Palmaria


Ashadak

Recommended Posts

Stejně jako OF-40 byl po válce prvním tankem vyvinutým a sériově vyráběným v Itálii, komplet Palmaria byl prvním samohybným dělostřeleckým prostředkem. Oba zbraňové prostředky toho mají hodně společného.

 

screenshot0203.jpg

 

Oba byly vyvíjeny souběžně a pro export. V sedmdesátých letech si společnosti OTO Melara a Fiat, které získaly velké zkušenosti licenční výrobou německého tanku Leopard 1 pro Itálii, chtěly získat větší podíl z italského vojenského rozpočtu. Koneckonců, proč by Itálie měla platit Němcům, když by Italové mohli nabídnout lepší tank? Výsledek tohoto snažení dostal označení "lev" nebo "leopardino" a byl předveden italským zástupcům kolem roku 1975 až 1976. Informace se liší, ale zdá se, že tento raný projekt zanechal spoustu otazníků a Italy příliš nezaujal.

 

Společnost OTO Melara přehodnotila své dosavadní snažení a rozhodla se vydat se cestou vývozu. Po několika pokusech se podařilo vyrobit prototyp, který dostal označení OF-40 a byl nabízen potenciálním zákazníkům po celém světě. Jediné Spojené arabské emiráty se rozhodly tento stroj zakoupit a 18 z nich bylo nakonec vyrobeno a dodáno do roku 1981.

 

Nebyl to ohromující úspěch ve srovnání se stovkami amerických a sovětských tanků nakupovaných po stovkách, ale aspoň něco. Vedení společnosti se rozhodlo nabídku ještě vylepšit o možnost nákupu samohybného dělostřeleckého kompletu. Pokud už máte tanky, určitě byste mohli využít i tyto zbraňové prostředky, obzvlášť pokud využívají podobné komponenty - údržba je vždy jedním z pádných argumentů. Dalším je ráže děla - svět se v podstatě rozdělil na sovětská děla ráže 152 mm a děla NATO ráže 155 mm.

 

Výsledkem byl samohybný dělostřelecký komplet Palmaria. Vyvinut souběžně s tankem OF-40 byl v roce 1981 hotov prototyp, zhruba v době, kdy skončila výroba OF-40. Tento systém dostal jméno po ostrově Palmaria, který se nachází v zálivu La Spezia (La Spezia byla sídlem společnosti OTO Melara).

 

screenshot0214_0.jpg

 

Systém Palmaria se skládal z upravené korby tanku OF-40 osazené novou věží OTO BREDA do které bylo umístěna houfnice ráže 155 mm Obice da 155/39 (délka hlavně byla 39 ráží, i když některé zdroje uvádějí délku 41 ráží). Věž byla plně otočná (hydraulický pohon s vlastním nezávislým zdrojem). U děla mohlo být dosaženo -4 stupně deprese a elevace +70 stupňů. Maximální dostřel (s použitím standardní vysoce výbušné munice) byl 24,7 kilometrů, s raketově asistovanou municí mohl být ještě delší. Mezi další použitelnou munici patřily osvětlovací a zadymovací granáty. Zbraň se nabíjí automaticky a maximální rychlost střelby je 4 rány za minutu, během intenzivních operací. Některé zdroje uvádějí, že systém je schopný střelby dávkou v podobě tří ran. Průměrná rychlost střelby je 3 rány za minutu.

 

Vozidlo převáží 30 projektilů, z nichž je 23 uloženo v regálech ve věži. Váha standardní munice je 11,7 kg. Raketově asistovaná munice byla těžší o 8 kg.

 

Posádku vozidla tvoří pět vojáků. Váha prázdného vozidla je 43 tun, bojová hmotnost je pohybuje okolo 46 tun. O pohon se stará německý přeplňovaný naftový motor MTU MB 837 Ea-500 o výkonu 750 hp. Maximální uváděná rychlost je okolo 60 km/h. S poměrem váhy a hmotnosti 16,3 hp/t nepatří tento dělostřelecký systém zrovna k nejrychlejším a nejobratnějším, ale i tak je pohyblivost více než dostatečná. S nádrží pro 800 litrů paliva je operační dosah kolem 600 km.

 

Úroveň ochrany vozidla je, no jak jinak, poměrně nízká. Korba by ještě něco snesla, byla vyrobena z oceli, ale věž jen z tenkého hliníku kvůli udržení nízké hmotnosti. Vozidlo bylo v podstatě chráněno pouze proti malým ručním zbraním a střepinám dělostřeleckých granátů středních ráží. Nejlépe chráněným členem posádky byl řidič, jehož místo se nacházelo v korbě vozidla. Naštěstí posádka mohla použít dvojitý vrhač dýmový granátu, aby si zajistila aspoň nějaký úkryt. K vybavení patřily i prostředky NBC a automatický hasicí systém.

 

Prototyp byl poprvé předveden zástupcům Spojených arabských emirátů, ti však o něj zájem neprojevili. Důvod není přesně známý, panuje podezření, že Arabové nebyli šťastní z nakoupeného tanku OF-40 (což by vedlo k případné modernizaci na OF-40 Mk.2) a nebyli ochotni utrácet za další italský "kvalitní výrobek." Našel se však jiný zájemce, Libye a Nigérie v roce 1982.

 

screenshot0229_1.jpg

 

Není zcela jasné jak se tyto zbraně dostaly do rukou Kaddafího silam v Libyi. V roce 1982 bylo objednáno asi 200 (někteří zdroje uvádějí 210), ale detaily smlouvy zůstávají dosud nejasné. Do roku 2007 jich bylo dodáno 160 a velká část byla zapojena do občanské války, která vedla ke smrti Kaddáfího a pádu jeho země do chaosu. Není známo, zda jsou ještě nějaké v použitelném stavu. Většina z nich byla pravděpodobně zničena západními letadly nebo během války obecně. Někteří se ale domnívají, že pár kusů ve službě stále je.

 

Nigérie si v roce 1982 objednala 25 kusů a jsou ve výzbroji dodnes. Nigerijská i libyjská armáda měla spoustu věcí společných, špatnou úroveň výcviku posádek a drahá zařízení získaná od toho, kdo byl ochotný je prodat, což je důvodem pro nákup podivného italského dělostřeleckého systému.

 

Konečným zákazníkem se stala v roce 1986 Argentina. Objednali si však pouze věže a nechali je instalovat na upravený podvozek vozidla TAM. A to byl konec Palmarie. Prodejci se snažili až do roku 2000, ale neobjevil se žádný zájemce. Celkový počet vyrobených kusů se pohybuje okolo 200. Vtipné je, že je to desetkrát více kusů než u bitevního tanku OF-40, kterou měl tento systém jen doplnit.

 

V Armored Warfare je Palmaria samohybným dělostřeleckým systémem na 7 úrovni. Tuto kategorii vozidel můžete v současné době využít jen v režimu PvE. Je to zajímavé a poměrně pohyblivé vozidlo. Dělo sice není schopné střelby dávkou, ale každý výstřel je přesný a smrtící. To dovoluje hráčům, aby se mohli účinně zapojit i v poměrně krátkých misích.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...