Přejít na obsah

AW - Tanky měsíce: linie UVZ(Tčka)


Ashadak

Recommended Posts

Velitelé!

 

Tento měsíc se zaměříme na jednu ruskou linii bitevních tanků(a rozhodně ne na počest 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce, která se stala skutečně v listopadu) - vozidla vyvinutá a vyrobená ve strojírnách Uralvagonzavod.

 

armata-free-crop-hd.jpg

 

Strojírny Uralvagonzavod (nebo UVZ) byly založeny ve třicátých letech 20. století během sovětské průmyslové iniciativy v Nižním Tagilu, regionu Ural. Závod byl původně pojmenován po "Železném Felixovi" Džherjinském a vyráběly se tu, stejně jako dodnes železniční vagony.

 

To se však změnilo během druhé světové války, kdy byly evakuovány slavné tankové závody v Charkově a přesunuty do Nižního Tagilu, který se stal jedním z největších výrobních komplexů sovětských tanků, včetně legendárního T-34. Charkovský personál a vybavení se po válce vrátili zpět na Ukrajinu, ale tradice, výroba tanků a někteří konstruktéři zůstali v Tagilu a Uralvagonzavod se stal největším konkurentem Charkovského závodu, vyrábějícím opravdu skvělé sovětské (a později ruské) bitevní tanky.

 

Na rozdíl od mnoha dalších sovětských společností, UVZ přežil pád Sovětského svazu a v současné době vyrábí obrněné vozy jak pro Ruskou federaci, tak i pro vývoz, a to včetně ruského klenotu v podobě bitevního tanku Armata, který se představil během vojenské přehlídky v Moskvě v roce 2015.

 

Od 1.listopadu do 30. listopadu 2017 budou následující vozidla k dispozici za snížené ceny.

 

Bitevní tank třetí úrovně T-62 - T-62 byl prvním sériově vyráběným sovětským bitevním tankem vybaveným dělem s hladkým vývrtem. To bylo vyvinuto v reakci na západní zbraň Royal Ordnance L7 ráže 105 mm s drážkovanou hlavní. Vozidlo bylo vyrobeno v obrovských sériích a bylo i hojně vyváženo do zahraničí. Není tedy divu, že se s ním mohl setkat každý, během studené války, na bojištích třetího světa.

 

Sleva: 35%

 

t-62_0.jpg

 

Bitevní tank čtvrté úrovně T-72 Ural - prvopočáteční model legendárního T-72, jednoho z nejrozšířenějších tanků v historii a spolu s T-55 symbolů sovětské vojenské moci. V době uvedení do služby představil T-72 Ural to nejlepší ze svého předchůdce, tanku T-64A, jako je kompozitní pancíř a dělo s hladkým vývrtem ráže 125 mm. Byl rychlý, výkonný a především cenově dostupnější než drahé T-64A, proto tento typ slavil úspěch. Hordy valících T-72 přes Fuldu, se staly noční můrou mnoha stratégů a generálů NATO.

 

Sleva: 35%

 

t-72_2.jpg

 

Bitevní tank páté úrovně T-72A - T-72A byla výsledkem první velké modernizace původního T-72 Ural. Byla představena v roce 1979 s novým dělem ráže 125 mm (2A46), zdokonaleným řízením palby a zesíleným kompozitním pancéřováním věže. Speciální verze T-72M/M1 byla určena k vývozu a licenční výrobě v zahraničí.

 

Sleva: 35%

 

t-72a.jpg

 

Bitevní tank šesté úrovně T-72B - T-72B byl výsledkem další(a poslední)výrazné modernizace tanků řady T-72, představených v letech 1984-1985. Zřejmým vizuálním rozdílem je přidání soupravy explosivního reaktivního přídavného pancéřování Kontakt, která výrazně zvýšila ochranu vozidla před PTŘS a jinými hrozbami způsobenými municí HEAT. Základní pancéřová ochrana byla také posílena. Na zvýšení palebné síly měl vliv nový systém řízení palby a schopnost střelby raket Svir. T-72B byl také exportován pod označením T-72S, nebyl však tak rozšířený jako T-72A a v současné době je stále v ruské výzbroji.

 

Sleva: 35%

 

t-72b_0.jpg

 

Bitevní tank sedmé úrovně T-90 - T-90 Vladimir (pojmenovaný podle svého konstruktéra) byl vyvinut jako součást modernizačního programu T-72B. Mezi nejvýraznější prvky patří jednoznačně APS systém kategorie soft-kill Shtora, který připomíná svým vzhledem oči a při aktivaci svítí oranžově. Také souprava Contact-5 ERA ve tvaru šipky byl zcela novým prvkem. Vývoj začal koncem osmdesátých let, ale pád Sovětského svazu odložil jeho zavedení do výzbroje až do roku 1992. T-90 byl téměř ve všech aspektech lepší než T-72B a dodnes zůstává v provozu. Verze byla také vyvážena do zahraničí.

 

Sleva: 25%

 

t-90_2.jpg

 

Bitevní tank osmé úrovně T-90A - vylepšená verze modelu T-90 z roku 2004. Liší se novou, svařovanou věží a dalšími vylepšeními. Například nové dělo ráže 125mm 2A46, schopné střelby řízenými raketami Invar. Více než tři sta těchto tanků momentálně bojuje v Sýrii.

 

Sleva: 25%

 

t-90a.jpg

 

Bitevní tank deváté úrovně T-90MS - na rozdíl od varianty T-90A byl T-90MS navržen převážně pro vývoz, jako špičková modernizace tanků řady T-90. Nejvýraznějším rysem této modernizace je nová souprava reaktivního pancéřování Relikt, která mu dává i výrazný futuristický vzhled. Vozidlo je stále v nabídce firmy Uralvagonzavod, ale zatím se nedočkalo výrazných prodejních úspěchů.

 

Sleva: 20%

 

t-90ms.jpg

 

Bitevní tank desáté úrovně T-14 Armata – platforma Armata přišla jako blesk z čistého nebe a zahrnuje i těžká vozidla IFV a ARV. Byl to však bitevní tank T-14, který si získal světovou pozornost, když se poprvé představil během vojenské přehlídky vítězství v roce 2015. Tank vyniká mimořádné vysokou úrovní ochrany, pro ruskou tankovou školu netradičním designem s věží bez posádky a novým dělem ráže 125 mm. Armata je v současné době považována za nejlepší tank světa.

Bohužel pro ruskou armádu, četné škrty v rozpočtu ohrožují její budoucnost. Kvůli nedostatku financí se dává přednost modernizacím stávajících typů a je nepravděpodobné, že Armata bude kdy vyrobena v jakémkoli smysluplném počtu.

 

Sleva: 15%

 

t-14_armata.jpg

 

V Armored Warfare se sovětské a ruské tanky řadí k brawlerům mezi bitevními tanky. Nejsou bůhví jak přesné, mají průměrné pancéřování, zase na druhou stranu jsou velmi pohyblivé a při boji na krátkou vzdálenost mají slušné poškození za minutu. Všechna děla se od T-64 a T-72 Ural nabíjí automaticky a dosahují maximální rychlosti palby i bez specializovaného výcviku posádky. Tyto stroje jsou, téměř výhradně vyzbrojeny zbraní ráže 125 mm, což je zejména na nízkých úrovních zárukou opravdu velkého poškození za výstřel. Navíc, na rozdíl od amerických tanků jsou ruské tanky schopny střelby explozivní municí i řízenými střelami, což při absenci APS, na nízkých úrovních, může přinést protivníkovi devastující poškození.

 

Na druhou stranu, tyto stroje mají jen tři členy posádky, což se negativně projeví hlavně po rebalancu schopností posádek, omezením výběru dovedností. Obvykle vynikají menšími rozměry a nízkou siluetou, což sice zlepšuje maskovací schopnosti vozidla, ale zase mají méně bodů výdrže a jejich děla trpí opravdu špatnou depresi.

 

Čelní pancéřování je vynikající a to zejména díky kompozitnímu pancíři a soupravám ERA, které se objevují i na nízkých úrovních. Boční pancíř je však velmi slabý a snadno průstřelný.

 

Armata je samostatnou kapitolou. Je to bitevní tank s největším poškozením za minutu a pokud přežijete dostatečně dlouho, můžete dosáhnout opravdu pěkných výsledků. Zásahy do věže jsou díky bezposádkovému řešení redukované. Na druhou stranu, není to nejlepší tank ze všech. Věž se dá i tak prostřelit, dělo ráže 125 mm, ačkoliv je silné, nepatří k nejpřesnějším zbraním a vyžaduje míření.

 

Ruské a sovětské bitevní tanky jsou ideální pro ty hráče, kteří dávají přednost agresivní hře a rádi bojují na střední až krátké vzdálenosti. Mohou snadno vést útok, díky svým malým rozměrům a vynikajícímu čelnímu pancíři se obtížné trefují, a to nemluvím o pohyblivosti. Jsou však nevhodná pro obranu, kvůli jejich špatné depresi a nízké rychlosti čelem vzad, která jim neumožňuje efektivní ústup od nebezpečí.

 

Tak hurá na bojiště!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...