Přejít na obsah

William „Kapitán“ Kidd


Sorrines

Recommended Posts

William_Kidd.jpg

 

William „Kapitán“ Kidd (1645? - 23. května 1701) byl skotský pirát a bukanýr známý díky procesu, při kterém byl odsouzen k trestu smrti za pirátství poté, co vrátil ze své plavby Indickým oceánem.

Na plavbu byl najat dvěma muži, kterým za finanční odměnu přislíbil v pozici korzára lovit piráty. Zároveň ale určili datum, do kterého se se má ze své plavby navrátit. Návrat do stanoveného data ale nestihl a navíc přepadl a oloupil indickou loď, která se nacházela pod anglickou ochranou. To v Anglii vyvolala nespokojenost a proto byl po svém návratu zatčen za pirátství a uvězněn v New Gate.

23. května 1701 popraven oběšením až na druhý pokus, poprvé se přetrhlo lano. Někteří moderní historikci ovšem považují jeho pirátskou reputaci za nespravedlivě přidělovanou, protože existují důkazy, že byl pouze privatýrem. Jeho věhlas se rychle rozšířil díky okolnostem, za kterých byl vyslýchán před anglickým parlamentem a v následném procesu. Jeho skutečné drancování, ať už pirátské či ne, bylo méně destruktivní i lukrativní než drancování mnoha jiných tehdejších pirátůa privatýrů.

 

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Kidd

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Téma na žádost zakladatele promazáno, prosím zdržte se OT. A když k tomu Pepek dopřekládá i něco dalšího zajímavého z AJ o Kiddovi nebo bukanýrech obecně, bude mu odpuštěno, že to odflák Ctrl+C/V jen z české wiki a nic k tomu nepřidal ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

×
×
  • Vytvořit...