Přejít na obsah

AW - Ve vývoji : Type 96A


MegaVydra

Recommended Posts

Ve vývoji : Type 96A
 
Tohle je můj první překlad co jsem kdy dělal tak doufám že se vám bude líbit, případnou kritiku vítám :)
 
Čínská lidová demokratická armáda obdržela poslední druhou generaci hlavního bojového tanku typu 96, koncem 90. let. Bylo to solidní vozidlo pro své časové období, ale v průběhu let začalo ukazovat svůj věk a přestože by mohla vyvíjet srovnatelné hrozby, jako jsou tanky T-72, výkon skutečných třetích generací hlavních bojových tanků byl mimo dosah. Aktualizace byla zjevně zapotřebí.
 
 
O okolnostech vývoje tohoto upgradu není příliš známo, protože, stejně jako u většiny tanků vyvinutých v Číně, je proces zahalen tajemstvím. Tento upgrade byl pravděpodobně vyvinut velmi brzy kolem roku 2000 společností NORINCO a byl přijat do provozu pod označením Type 96A.
 
 

tankbiathlon14final-19.jpg
 
Výroba typu 96 probíhala v letech 1997 až 2005. Bylo postaveno zhruba 2 000 typů 96 a více než polovina (přibližně 1100 vozů) byla vylepšená verze typu 96A. Není známo, zda byla všechna tato vozidla nově postavená nebo zda byly některé z nich převedeny na typ 96.
 
 
Typ 96A nebo ZTZ-96A, jak ji značí armáda (toto označení bylo nesprávně označováno jako tovární označení v předchozích článcích, omlouváme se za chybu), bylo poprvé oficiálně odhaleno v roce 2006 a ukázáno veřejnosti v roce 2009 během pekingské armádní přehlídky. Vozidlo je v podstatě upgrade Type 96 zhruba na úroveň 99.
 
Co je nejvíce rozpoznatelné, je obrněná čelní věž ve tvaru šipky, převzatá z typu 99. Pokud jsou udaje pravdivé, je původní ochrana věže 450 mm proti RHAe, proti kinetickím střelám  850 mm a proti střelám HEATu byla zvýšena na 1000 mm díky kombinaci kompozitů a soupravy ERA. Bloky ERA pokrývají také strany věžiček, což činí vozidlo mnohem odolnější vůči ATGM a dalším hrozbám na základě tepla. Ochrana trupu byla rovněž vylepšena pomocí bloků ERA a dodatečného pokovování.
 
Pro dodatečné obranu bylo vozidlo vylepšeno systémem JD-3 s laserovým dazzlerem, který mu umožňuje posílat laserové záblesky vysoké intenzity (oslnění) na cíle, které používají vlastní lasery k míření na nepřátelské vozidlo. Požadovaným účinkem je poškození nepřátelské optiky a dočasná slepota nepřítele. Zajímavé je, že infračervené záblesky ve stylu Shtora jsou také součástí systému JD-3, takže typ 96A je také vybaven soft-kill APS. Dodatečná ochranná opatření zahrnují:
 
Efektivní systém ochrany NBC
Spouštěče dýmových granátů
 
Motor ve vozidle je sporný. Čínské zdroje říkají, že vozidlo používá standardní vznětový motor s turbodmychadlem 121150ZLC V12 s výkonem 730 koní který umožňuje ychlostí až 57 km / h, ale vzhledem k nárůstu hmotnosti (odhadovaný nárůst zhruba na 43 tun ze 41) je možné, že motor byl Vyladěný na 800 k (jak byl na prototypu Storm-1).
 
 

type96a.jpg
 
 
Typ 96A
 
Zbraňový systém byl v podstatě nezměněn. Tank je stále vyzbrojen dělem typu 83-I 125mm (-5 / + 13,5 stupňů a elevací, rychlostí střelby 7 nábojů za minutu), ale některé zprávy tvrdí, že původní systém řízení palby (ISFCS-212, Systém) a další elektronika byla modernizována tak, aby vyhovovala typu 99 a že tank má také nové zařízení pro tepelné zobrazování. Vzhledem k tomu, že tank je stále relativně nový, nejsou známy další podrobnosti.
 
Tank je v současné době aktivní v čínské armádě, asi 1100 vozidel působí v oblasti Pekingu. Není nabízena k exportu jako taková, ale existují varianty určené pro export (možná bez součásti JD-3 laser dazzler) a byly nabízeny od roku 2012 - dosud bez úspěchu.
 
Jediných významných akcích kterých se kdy typ 96A zúčastnil, byla roční soutěž o biatlon Tank Biathlon, kde země soutěšily v různých disciplínách, včetně jízdy a přesné střelby. Typ 96A v těchto zkouškách poměrně dobře vyhověl. V roce 2014 se stal třetí a druhý v roce 2015. Tankový Biatlon v roce 2016 zaznamenal zavedení dalšího podtypu typu 96 typu 96B, který bude představen v budoucím článku.
 
 
fe328af3d7ca7bcb7ba44f67bd096b63f724a85c
 
 
Typ 96G
 
V neposlední řadě je třeba se zmínit o typu 96G. Více západních zdrojů používá název zaměnitelně s názvem typu 96A. Ve skutečnosti však byl typ 96G neúspěšným prototypem zavedeným společně s typem 96A. To může být rozpoznáno jeho různým-tvary (více vyčnívající) čelní pancíř. Účelem tohoto prototypu bylo nabídnout ještě lepší ochranu věže než typ 96A. Ve většině aspektů to bylo zhruba na stejné úrovni jako typ 96A, ale selhalo ze dvou důvodů:
 
Jeho věž používala velké množství kompozitní ochrany, které bylo pro Čínu velmi obtížné produkovat v té době.
Jakékoliv poškození věže bylo v porovnání s typem 96A těžší.
 
V důsledku toho nebyl typ 96G nikdy vyroben.
 
 
V Armored Warfare bude typ 96A vozidlem které bude možné vyzkoumat v čínské linii Zhang Feng.
 
 
Doufáme, že se vám to líbí a my se uvidíme na bojišti!
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...