Přejít na obsah

Zaměřeno na: Wiesel 1 HOT


MegaVydra

Recommended Posts

 Zaměřeno na: Wiesel 1 HOT - přeložil Ashadak, díky pane :)

Wiesel 1 HOT je speciální verzí řady vozidel Wiesel 1. Myšlenka použití raketového systému HOT na podvozku vozidel Wiesel 1 byla překvapivě součástí požadavků(Taktische Forderungen), sepsaných na nové vozidlo pro německé výsadkáře, už v roce 1970.

 

screenshot0319.jpg

Systém PTŘS Euromissile HOT(High Subsonic Optical Remote-Guided, Tube-Launched – trubková, podzvuková, opticky dálkově naváděná, střela) byl pro nové vozidlo ideální volbou. Tento systém byl vyvinut ve spolupráci Německa(společnost Bolkow) a Francie(společnost Nord). Cílem bylo nahradit starší systém raket SS.11 a vývoj úspěšně probíhal do roku 1970. Ráže 136 mm byla na svojí dobu také velmi silná – v roce 1976, když začala sériová výroba, mohla střela proniknout pancéřováním kolem 800 mm RHAe(což bylo o 200 mm více než střela TOW), maximální účinný dostřel činil 4000 metrů.

 

Původní návrh vozidla od firmy Porsche byl později zamítnut a v novém se počítalo pouze se systémem TOW, a to znamenalo na dobu téměř 30-ti let konec varianty HOT. Důvody pro konečnou volbu systému nejsou úplně jasné, ale můžeme si je zkusit odůvodnit. Prvním důvodem může být fakt, že kolem roku 1970 byla ještě Německo-americká spolupráce v plném proudu a Němci byli ochotni pro určité ústupky, aby tato spolupráce nebyla ohrožena. Druhým důvodem může být fakt, že systém TOW už byl úspěšně vyzkoušen v boji(Vietnam) a jeho vývoj probíhal již několik let. Proto mohli Němci vidět tento systém mnohem vhodnější než systém HOT, jehož omezená série vstoupila do výroby o šest let později.

 

screenshot0320.jpg

Další prototyp varianty vozidla Wiesel 1, který byl vybaven systémem HOT, byl představen veřejnosti během mimořádné události v roce 1998 – ku příležitosti založení 26. výsadkové brigády „Saarland“. Tento prototyp byl výsledkem společného vývoje společností Euromissile a Thomson TTD Optronique.

 

Na rozdíl od starší verze systému TOW bylo odpalovací zařízení součástí modulu označovaného ATM(Anti-Tank Modular System), který kombinoval samotné odpalovací zařízení s vyspělou elektronikou a optikou, která zahrnovala:

 

  • infračervenou kameru
  • laserový dálkoměr
  • CCD optickou kameru

Zajímavostí je, že modul mohl být vyzvednut až do výšky dvou metrů nad vozidlo a poskytnout mu tak výhodu lepšího úkrytu. Věž byla ovládaná dálkově a operátor jí obsluhoval v korbě vozidla.

 

Toto vozidlo nebylo pouze čistokrevným stíhačem tanků, ale mohlo plnit i úlohu průzkumného vozidla. Proti méně chráněným cílům bylo vozidlo vybaveno 20 mm kanónem od společnosti Rheinmetall, který bylo možné snadno vyměnit za 12,7 mm kulomet nebo granátomet, v závislosti na podmínkách mise.

 

screenshot0323_0.jpg

Další prototyp vybavený modulem ATM se objevil během oslav pěšího dne(Tag der Infantrie) v roce 2004. Modul byl vybaven ještě pokročilejší optikou, automatický kanón byl vyjmut úplně, bylo ponecháno pouze jedno odpalovací zařízení a kulomet. Existuje i varianta s dvěma odpalovacími zařízeními a to je vozidlo, které najdeme ve hře na sedmé úrovni v roli stíhače tanků.

 

Systém HOT, který najdeme jako součást modulu ATM samozřejmě není ten samý systém, který byl navržen v sedmdesátých letech. Nejnovější varianta(HOT-3), vyvinutá v roce 1998, je vybavena 150 mm tandemovou hlavicí a je schopná prorazit nejen ERA soupravu, ale podle některých zdrojů i pancíř odpovídající 1000 mm RHAe. Navíc byl prodloužen i aktivní dostřel, a to o zhruba 300 metrů na konečných 4300 metrů. Systém je také odolnější proti rušení. Starší HOT varianty byly po jejich zavedení, převážně exportním artiklem a díky tomu i otestovány ve skutečném boji(nejmladší z nich můžeme spatřit během letošních bojů v Sýrii).

 

Společnosti Thomson a Euromissile nabízely řešení ATM i Bundeswehru, kterému demonstrovaly jeho vlastnosti a schopnosti. Bohužel i přes veškerou snahu se nepodařilo německou armádu přesvědčit a ohrozit tak, dobré postavení amerického systému TOW.

screenshot0331.jpg

V Armored Warfare je vozidlo Wiesel HOT dostupné ve dvou verzích – standardní verze se nachází na sedmé úrovni stíhačů tanků a nabízí jí ve své nabídce obchodnice Sophie Wolfli. Druhá verze je prémiovým ekvivalentem verze standardní se speciální kamufláží a je součástí edice WOLF. Obě verze přinesla aktualizace 0.19 a nahradily tak původní vozidlo Wiesel 1. Pokud postupujete technickým stromem, tak toto vozidlo si můžete odemknout po vyzkoumání jeho kolegy na sedmé úrovni Warrioru MILAN.

 

Wiesel 1 HOT je nejpohyblivějším vozidlem ve své třídě. Je velmi rychlý a extrémně obratný – mnohem víc než jeho kolegové na kolech. Je také velmi malý a křehký, proto se musí umět dobře schovávat, aby přežil. Může být tedy dobrou volbou pro hráče, kteří preferují boj na delší vzdálenosti a chtějí zapalovat své protivníky silnými raketami.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...