Přejít na obsah

Zemřel heraldik Jiří Louda, autor státního znaku či prezidentské vlajky


kvetule

Recommended Posts

Opět člověk, který si zaslouží vlákno, které bohužel informuje o jeho úmrtí

 

Ve věku 94 let zemřel v úterý v Olomouci válečný veterán a významný český heraldik Jiří Louda. Jeho nejvýznamnějším dílem je současný český státní znak, kromě toho ale vytvořil také prezidentskou vlajku či znak Olomouckého kraje a zhruba dvou stovek českých obcí.
   
pouzijte-tlacitko-sdilet.gif

2d4da0313dcb99239feb274b64ee_r16:9_w630_
Jiří Louda
 

Louda byl jedním z nejuznávanějších evropských znalců erbů a vlajek. Za svůj život vytvořil zhruba dvě stovky symbolů měst a obcí a vedle českého státního znaku také prezidentskou vlajku. Pocházel z rodiny profesora kreslení v Kutné Hoře.

 

  Své první práce, které se objevily na veřejnosti, vytvořil za druhé světové války, kdy pobýval jako voják ve Francii a Velké Británii. „Dělal jsem znaky spojenců. Používaly se při oslavách a výzdobě ubikací. Ve Francii jsem znaky ještě dělal spíše sám pro sebe, v Anglii to už bylo pro armádu," uvedl v minulosti Louda.

Za vrchol své tvorby po stránce vlastenecké považoval prezidentskou vlajku. Mimo Českou republiku si nejvíce vážil prestižní ceny The Julian Bickersteth Memorial Medal, kterou dostal jako druhý cizinec v historii ve Velké Británii za knihu o heraldice nejvýznamnějších evropských panovnických rodů.

Podle serveru Aktuálně.cz byl Louda členem Mezinárodní heraldické akademie se sídlem v Ženevě a dalších odborných společností. Do Francie a Británie odešel za války přes Polsko, ve Spojeném království se dostal k parašutistům. Po převzetí moci komunisty v únoru 1948 byl poslán na dovolenou a posléze z armády propuštěn. Bez soudu byl až do roku 1950 vězněn na Mírově.

03.jpg

Po propuštění si v roce 1953 našel novou práci ve Vědecké knihovně v Olomouci, kde zůstal do roku 1976. Od té doby se plně věnoval heraldice, píše Wikipedie. V roce 1968 byl Louda rehabilitován a povýšen do hodnosti majora, v roce 1991 do hodnosti plukovníka. Prezident Václav Havel mu v říjnu 2000 udělil medaili Za zásluhy o Českou republiku.

 

http://olomouc.idnes.cz/zemrel-heraldik-jiri-louda-autor-ceskeho-statniho-znaku-p2b-/olomouc-zpravy.aspx?c=A150902_095238_olomouc-zpravy_stk

 

 

 

Pěkný článek o něm zde: http://www.historickaslechta.cz/devadesatilety-mladik-jiri-louda-id2010110004-2

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

×
×
  • Vytvořit...