Přejít na obsah

Střelné a jiné zbraně (co máme nebo nemáme doma)


waisik

Recommended Posts

10402640_822475374430760_120735855694220
 
 
Tento film by měl být tentokrát jakýmsi vzkazem či určitým apelem – a to nejen českých majitelů zbraní. Věnujte proto jen 15 minut života. 
A pak pokud souhlasíte, prosíme moc posílejte a sdílejte dále. Neb o zbraních samotných a právu slušných bezúhonných občanů na jejich držení a nošení to už dávno žel není - ale už nyní spíše o svobodě a také o samotné podstatě demokracie. A té my si v Čechách rozhodně vážíme – a chceme mít dál... 
 Díky vám za to moc… 
 Pavel Černý
 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Něco od "nás" z LEXu

 

Vyjádření LEX k hlasování EP 14.3.2017

 

Dne 14.3.2017 Evropský parlament potvrdil souhlas s verzí směrnice, která vznikla v tzv. trialogu. LEX dlouhodobě kritizoval už samotný způsob toho, jak se evropské zákonodárné instituce k cíli dostávaly. A výsledek procesu, který sám o sobě byl na hraně až za hranou demokratičnosti samozřejmě nemohl přinést nic dobrého.

Zároveň jsme se po celou dobu aktivně podíleli na spolupráci českých europoslanců, kterým jsme trvale dodávali podklady a odborné argumenty a českých zástupců v Radě EU.

Ačkoliv se nám dodáváním relevantních podkladů podařilo přesvědčit řadu europoslanců za ČR, aby hlasovali proti směrnici a přesvědčili o tomto i europoslance z jiných zemí, bohužel se stejná věc ne zcela povedla našim spolupracujícím organizacím v zahraničí.

Právní dopad směrnice je následující:

  • Zbraněmi kategorie A se stanou: samonabíjecí zbraně vzniklé ze samočinných, samonabíjecí zbraně na 21+/11+ (krátké/dlouhé) ran, samonabíjecí zbraně se sklopnou pažbou, pokud jsou po sklopení pažby menší než 60 cm, zásobníky nad 20 ran (pro krátké), nad 10 ran (pro dlouhé)
  • Povinnost registrovat: znehodnocené, reprodukce historických zbraní (jedno a dvouranové předovky)

Reálný předpokládaný dopad směrnice je následující:

  • Snížení obranyschopnosti země
  • Přechod plně funkčních zbraní v dobrém stavu do ilegality
  • Budou diskriminováni noví držitelé zbrojních průkazů
  • Kriminalizace stávajících držitelů zbraní a doplňků, které změní kategorizaci
  • Velká právní nejistota samotného výkladu směrnice
  • Mimořádný nárůst počtu registrovaných zbraní – tzn. zvýšení počtu policistů a občanských zaměstnanců Policie z důvodu násobné byrokracie

Odhady Ministerstva vnitra mluví až o milionu možných zbraní a milionu zásobníků, kterých se směrnice dotkne, přičemž díky právnímu a technickému diletantismu navrhovatelů vlastně není zatím jisté, jak některé specifikace vůbec uchopit.

LEX, ač chápe, že některé body ve směrnici přináší alespoň nějaký obhajitelný užitek a respektuje, že se povedlo vyjednat spoustu změn v náš prospěch, tak zcela zásadně se směrnicí jako s celkem nesouhlasí. A to jak kvůli výše zmíněným dopadům, tak i kvůli způsobu, jakým byla směrnice nelítostně protlačena legislativním procesem. Evropská unie dala zcela jasně najevo, že politický nátlak velkých zemí je pro tvorbu směrnice mnohem podstatnější argument, než odborné posudky a dopadové studie.

LEX se stále věnuje spolupráci i s domácími politiky a bude je nadále podporovat odbornými konzultacemi, pořádáním seminářů a předáváním kontaktů na odborníky z oboru, aby naši politici měli dostatek podkladů pro správně rozhodování o novém zákonu o zbraních a o dalších zákonech, které budou muset na základě směrnice vzniknout tak, aby byl dopad směrnice minimalizován.

Věříme, že zdravý rozum zůstane zachován alespoň v České republice a boj o práva legálních držitelů zbraní není zpolitizovaným rozhodnutím na půdě Evropského parlamentu ještě zcela prohrán.

 

A na závěr perlička od ZELENÉHO SPORTU :

Podařilo se nám koupit 250ks pušek vz.58P, za 41minut byly vyprodané. Což ovšem znamená, ze po 30.3. jich velkou spoustu budou mít obchodníci (objednávali si po desítkach kusech)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zákaz poloautomatických zbraní, které mají vzhled automatických zbraní (pokud je mi známo) se do finální podoby směrnice (naštěstí) nedostal....

 

dostal

 

tady je něco od MV:

 

Odhadované dopady směrnice na registrované zbraně

 

Nově zakazované zbraně + zásobníky (Počet zakazovaných zbraní + zásobníků)

 - poloautomatické zbraně upravené z původně automatických (30 tisíc zbraní)

 - poloautomatické zbraně se sklopnou pažbou, kratší než 60 cm (10 tisíc zbraní)

 - dlouhé poloautomatické zbraně s kapacitou zásobníku vyšší než 10 nábojů /pušky/ a krátké poloautomatické zbraně s kapacitou vyšší než 20 nábojů /pistole/ (až 400 tisíc zbraní (důvodem takto vysokého čísla je naprostá nejednoznačnost příslušného ustanovení směrnice))

 - zásobníky nad 10 nábojů /pro pušky/ a nad 20 nábojů /pro pistole/ (cca 1 milion zásobníků)

 

Nová povinnost registrovat doposud neregistrované zbraně (Dopady)

 - poplašné pistole a revolvery (řádově statisíce zbraní)

 - jedno- a dvouranové předovky /používané např. při rekonstrukcích bitev/ (desetitisíce až statisíce zbraní)

 - znehodnocené zbraně (desetitisíce až statisíce zbraní)

 

 

airsoftových a paintballových by se to týkat (zatím) nemělo ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Zákaz poloautomatických zbraní, které mají vzhled automatických zbraní (pokud je mi známo) se do finální podoby směrnice (naštěstí) nedostal....

dostal

 

Ne nedostal... Prošel pouze zákaz poloautomatických zbraní upravených ze zbraní automatických... Což je rozdíl.... 

 

Jako příklad uvedu Glock 17... V případě zákazu dle kriteria vzhledu by byl Glock 17 zakázanou zbraní... V případě kriteria úpravy Glock 17 do zakázaných zbraní nespadne protože nejde o úpravu automatické zbraně na poloautomatickou...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila Novelu ústavního zákona, kterou se mění ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.

Znění: https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=1021&CT1=0

Novela byla přijata poměrem hlasů 139 PRO - 9 PROTIhttps://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=66611&l=cz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...