Přejít na obsah

Elite: Dangerous


Lynx_cz

Recommended Posts

Aaa sakra... že by po letech hra, kvůli který bych upgradoval počítač? Na Elite jsem vyrůstal, pařil jsem to tenkrát na Spektráči... Zajímavý, že mě bavilo hodiny a hodiny vydělávat "cheatem" - když totiž člověk vyletěl z orbitální stanice, otočil to a letěl zpátky a ve správném okamžiku vletu zpět do stanice zmáčkl přechod do hyperprostoru, tak se objevil na cílové planetě. Bez rizika, že ho chytí po cestě piráti... Ukládalo se na audiokazety, takže občas se to "nepovedlo" a člověk jel o pár obchodních letů zpátky :-) Parádní vzpomínky... pak jsem naškudlil dost peněz na "Military laser", přistávací počítač a všem jsem jim nakopal řitě... držím palce, ať se tahle hra povede, jednoznačně do ni půjdu :-)

 

A ten týpek - to musí bejt žraso si takhle lítat :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem to dotáhl do konce. Zatím tápu, ale dobrý. Moje první cesta s nákladem skončila na tom, že jsem byl moc těžký na to, abych provedl jump, tak jsem musel letět jinam a z mého obchodu byl prodělek asi stovka.

Na myši dobrý, ale chce to spoustu treninku, dnes si koupím joystik s pákou na tah motorů. Jinak je docela příjmná změna zase hrát simulátor. Bude to ještě dlouhá cesta.

 

///btw od jakého okamžiku se vztahuje umělá gravitace na coriolisově stanici na loď? v těch útrobách je to ještě bez, ale když "vystoupim" z lodě už bych neměl nikam spadnout. moc si to neumim vysvětlit, jak funguje coriolisova síla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neuměl by mi někdo vysvětlit, proč k některým stanicím (konkrétně jde o Dalton Gateway v systému LHS 3447, v tomto případě) letím tak neskutečně dlouho? Přiletím do systému k hvězdě, odtud si locknu Dalton Gateway a spustím FSD... ale je to šíííleně pomalý... na druhou stranu jindy zase v jinejch systémech jsem u orbitálky za chviličku... dělám něco blbě? Je to půlka mé oblíbené obchodní trasy, tak by se hodilo to vyřešit :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já nejsem asi vhodný k radě, takže to ber s rezervou... vždycky tě to hodí ke hvězdě, takže na planetu (místo všeobecně), které je dál od hvězdy to trvá déle. ale je to jen logická úvaha. např když přilétneš do sluneční soustavy, tak k venuši doletíš za kratší dobu, než k neptunu.

dál leda možná připadá v úvahu, na jakém místě svého orbitu se zrovna planeta nachází. pokud planetu honíš, je to delší, než když ji jedeš naporti, ale u nadsvětelných rychlostí to asi dělá zlomky minut.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díkes, ono to netrvá nějak extra dlouho, spíš mě prudí, že prostě není možný okotlit loď na pořádnou rychlost, abych tam byl brzo... přepne se to na nějakou automatiku, co mi pak půl cesty zrychluje a pak půl cesty zase zpomaluje... Neříkám, že je to fatální, ale pokud člověk letí jen s nákladem a ne obdivovat kosmír kolem, má chuť být na orbitálce co nejrychleji :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zoltar: Nevím přesně tyhle efekty, ale řada dalších je tam taky pěkná a zatím s tím můj komp, který v dnešní době považuju už pomalu za podprůměrný (Core i5 2400K, HD6790, 8 GB RAM), rozhodně žádný herní dělo, to zvládá na 1680x1050 v High detailech docela v pohodě. Taky jsem se bál když jsem viděl videa, že bude potřeba upgrade, ale zatím to vypadá, že nikoliv :-) Chápu, že když je člověk zvyklý na to, že pokud do WoT přidají efekt, že nad mapou proletí letadlo, tak mají všichni brutální FPS drop, tak se to těžko představuje, ale jo, Elite Dangerous běhá v pohodě i na mojí mašině :-)

 

Micka_Passy_Min: No vřele doporučuju základního Sidewindera nepodceňovat... Sice to nemá dvacet kanonů, ale ty pulse lasery taky nejsou úplně neschopný a ta loď je malá a obratná, leckoho s tím dokážeš slušně potrápit...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak moje dosavadní postřehy a dojmy... dojmy totálně pozitivní - nepamatuju se, kdy naposled mě nějaká hra takhle totálně pohltila... Když bych to měl nějak shrnout postupně:

 

- Totální svoboda, co člověk chce dělat - nikdo vás nikam nepostrkuje, můžete si dělat co chcete (ale za vše taky nesete příslušné následky)

 

- Spousta možností, jak vydělat prachy - od zcela legálních až po činností za hranou zákona. Zajímavá je třeba možnost prolétávat vzdálené systémy, zkoumat jejich vesmírná tělesa a pak to prodávat Universal Cartographics. Pokud chce někdo jen tak obdivovat vesmír a lítat si, tak i při tom se tady dá vydělávat :-)

 

- Široké možnosti konfigurace vlastní lodi. Pro každý slot vnitřního vybavení existuje hodně verzí modulů (štítů), každý má nějakou hmotnost (celková hmotnost lodi ovlivňuje maximální délku hyperskoku), spotřebu energie atd. atd. Navíc máte na každé lodi několik "volných" slotů a tam si můžete dát vybavení jaké uznáte za vhodné. Že se zrovna nechystáte bojovat ani brouzdat systémy a skenovat planety, ale potřebovali byste víc prostoru na  náklad? Výborně, vyhoďte generátor štítů a skener a nahoďte tam další Cargo rack. Že chcete spíš jen lítat a lovit? Paráda, dejte tam místo nějakého modulu Frame shift interdictor, který Vám umožní vytahovat oběti z hyperprostoru... Prostě možností je řada

 

- Krásná grafika, která se dá obdivovat i na slabších počítačích co už mají největší slávu za sebou :-)

 

... další dojmy doplním :-)

 

A pár tipů ode mě:

 

- vřele, ale opravdu vřele doporučuju udělat si "tutorial" mise - pomůže vám to od spousty zbytečných přešlapů

 

- zezačátku se vyplatí si spíš vytipovat jednu dvě dobré obchodní trasy, než se potloukat vesmírem a být každou chvíli na jiné planetě

 

- vždycky kontrolujte Bulletin Board, jsou tam mise, které zvláště na začátku hry dokážou dost pomoct v rozjezdu co se kreditů týče

 

- se základním kapitálěm 1000 cr. nemá moc smysl pouštět se do klasických obchodů typu "tady nakoupím, tuhle prodám", s počátečními kredity ve výši 1000 nemáte moc prostředků na nákup dražšího zboží s vyšší kreditovou marží na tunu, takže to trvá dost dlouho, lepší je zpočátku dělat spíš "kurýra" a vozit zboží za prachy na základě misí

 

- varianta je taky prodej geografických informací. Za solidně prozkoumaný systém je třeba 3k kreditů, což zezačátku bodne. Jediná drobná nevýhoda je, že musíte být od systému, jehož informace se chystáte prodat, aspoň 20 světelných let, ale je to taky varianta jak vydělat a zvláště v začátcích to hodně píchne

 

- ne každá stanice má "commodities market", ale vřele doporučuju ty bez marketu nevynechávat! Často tam jsou mise typu "Potřebuju sehnat to a to zboží a zaplatím za to hezkou cenu". A to zboží se kolikrát nachází v tom samém systému, jen o planetu vedle. Není potřeba moc křižovat galaxií :-D Včera jsem takhle vydělal 20k kreditů asi za 10 minut :-)

 

- věc, která se mi vyplatila u výše uvedených misí typu "nemůžu tu sehnat to a to" - pokud to zboží někde objevíte, vemte ho v trošku větším množství. Včera například borec chtěl jeden minerál, pro který jsem musel do sousedního systému. Misi jsem tedy přijal, vypravil se tam a místo požadovaných pěti tun naložil deset. A hle, než jsem se vrátil, byla tam ještě jedna mise na to samé zboží. Tak jsem to hezky za pěkný bakšiš prodal vše. No a pokud tam jiná mise na totéž není, tak (pokud má planeta Market), se Vám to aspoň obvykle podaří prodat s vysokou marží, protože se dá čekat, že v systému je dané komodity nedostatek a na trhu bude tedy cena vysoká :-)

 

- nežeňte se za každou cenu do toho, abyste si koupili jinou loď, základní Sidewinder se dá docela pěkně upgradovat. Pokud se chcete zabývat jen obchodem (a jste schopni přistávat tak, že loď neomlátíte o všechno kolem), můžete klidně vyházet generátor štítů a skener pro průzkum planet a tím si zvýšit prostor pro nákald ze 4 na 10 tun. Taktéž upgradem motorů a dalších součástí snížíte hmotnost lodi. Tím si prodloužíte dosah hyperskoku a zkrátíte čas potřebný na přelet z jednoho systému do druhého.

 

- pokud si Vás někdo vytáhne z hyperprostoru a pustí se s Vámi do křížku, nezoufejte a pusťte se do toho. Základní loď je poměrně obratná a pokud nemáte šilhavé oči s patnácti dioptriema, dokážete (pokud jste dělali combat tutoriály) protivníka často vymanévrovat. Pokud se v souboji necítíte a nemáte loĎ ještě na hadry, můžete se pokusit zdrhnout - prostě to namiřte někam kde je volno, zapněte Frame Shift Drive a vydržte chvíli, než se zapne. Dost často se to povede. Fakt, že se takhle dá zdrhat z boje, je bohužel z druhé strany taky nepříjemný - pokud chcete někoho opravdu dostat, třeba kvůli odměně, nepižlejte se s ním dlouho. Jakmile to pod cílem napíše "Surge detected", tak to značí, že se chystá zdrhnout. Zvláště hledaní piloti se slušným skillem realisticky hodnotí svoje možnosti a když to je na levačku a vyhráváte, prostě frnknou z boje....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad to video se soubojema - popravdě mi přijde, že si ten borec zapomněl překonfigurovat distribuci energie - kdyby si navalil většinu do zbraní, tak se mu ty lasery daleko líp chladí... A trochu bych nesouhlasil, že pulse lasery jsou na štíty nějak extra slabý - kdyby to do něj navalil soustředěnou dlouhodobější palbou, tak je ten Novice za chvíli v loji a na šroubky... takhle to prostě zbytečně pižlal. Nechci shazovat jeho videa celkově - ale k tomu souboji co tam je vidět bych napsal asi toto:

 

Tohle doma nezkoušejte! :-)

 

EDIT: Aha, tak nakonec to tam přepnul, ale osobně bych spíš doporučoval zvláště takhle při útoku na nic netušící oběť zezačátku nabít zbraně na max a využít momentu překvapení a týpkovi nakopat co jde :-) Mně to tedy zatím aspoň tímhle stylem pořád docela dobře vychází :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Včera jsem na tuhle krásu narazil na Bonuswebu a jejich recenzi a musím říct že to vypadá nádherně. Akorát se obávám té složitosti. Hrál jsem a už je to dlouho X2- The Threat a ten byl vcelku složitej ale dalo se to.

Jak je Elite oproti tomu složité může to někdo porovnat? To že to bude časově náročné mi je jasné herní prvky překousnu ale pokud je to fak simulace jako taková tak to nevím jestli dám :D

Ještě dotaz píšou že to je čtvrtý díl jaké jsou ty tři předchozí nějak je nemužu najít? A další dotaz koupit se dá jen na ofiko stránkách jo? Díky :D MNo a poslední jít do toho nebo počkat na Star Citizen?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

MegaVydra: Já X2 hrál jen chviličku, takže těžko porovnávat... nevím, Elite: Dangerous vůbec nemusí být složitej... Můžeš třeba zezačátku jen lítat z planety na planetu a vozit zboží sem a tam, občas jako misi přes Bulletin Board na základně... není to nic, co by se za hodinu nedalo pochopit. Další možnosti jak vydělat kredity v mém kratičkém shrnutí viz výše. Podstatný je, že ta hra tě víceméně do ničeho nenutí. Nechce se ti moc bojovat? Až na výjimky skoro nemusíš a můžeš si jen v klidu kšeftit v bezpečnejch systémech. Obchod tě netáhne a rád žiješ na hraně? Staň se lovcem pirátů nebo pirátem! Baví tě jen tak vandrovat po galaxii? Staň se průzkumníkem a prodávej geografické informace... Prostě můžeš skoro cokoli a nemusíš zhola nic a složitý to máš tak, jak si to uděláš :-)

 

Jinak předchozí díly:

 

Elite (http://en.wikipedia.org/wiki/Elite_%28video_game%29)

Frontier: Elite II (http://en.wikipedia.org/wiki/Frontier:_Elite_II)

Frontier: First Encounters (http://en.wikipedia.org/wiki/Frontier:_First_Encounters)

 

Ale i FFE už je hra pomalu dvacet let stará ;-) Dal si David Braben opravdu na čas, než nás opět poctil nějakým svým veledílkem, ale je to megažraso :-D

 

Jinak nevím, jestli se to dá koupit jinde, já to ani nikde nesháněl a i když cena 40 liber není nejmenší, tak jsem to z úcty k p. Brabenovi, co za tím stojí, prostě zaplatil rád. Tohle totiž vypadá na další promakanou hru na dlouhé zimní večery, není to žádná rychlokvaška alá produkce Electronic Arts...

Upraveno uživatelem Lynx_cz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...