Přejít na obsah

AW - Ve vývoji: Sabra Mk.2


Ashadak

Recommended Posts

M60T (izraelské exportní označení tanku Sabra Mk.2) je v podstatě bitevním tankem M60A3, který Izraelci modernizovali pro tureckou armádu. Když se řekne Turecko a Izrael, každý si představí pouze mezinárodní konflikty, existují ale případy, kdy si obě země porozuměly velice dobře. Jeden z těchto případů je i tento modernizační program.

 

m60t_3-e1462463731951.jpg

 

Izraelci mají s modernizací a užíváním americké techniky bohaté zkušenosti, používají ji už od svého vzniku v roce 1948. Po desetiletí tvořily páteř izraelských sil legendární tanky Super Sherman. Časem byly nahrazeny tanky Centurion a Patton, které později IDF sloužily pod označením „Magach“.

 

Historie tanků řady Magach je dlouhá a v budoucnu jí budeme věnovat řadu samostatných článků věnující se nadcházející izraelské linii. V kostce, během šestidenní války se Izraeli podařilo dosáhnout ohromujícího vojenského vítězství nad početní převahou protivníků, zdecimováním syrských a egyptských leteckých sil a zasažením masivních úderů proti nepřátelským obrněným formacím. Toto vítězství však mělo i zápory. Izraelským silam narostlo sebevědomí do nebeských výšin - koneckonců trvalo pouhých šest dní, než vyřadili Arabské síly z boje. Dalším problémem byla korupce - jako každá jiná armáda na světě, i ta izraelská nebyla imunní a když válka znovu vypukla, celé jednotky se ocitly např. bez plynových masek, přikrývek a dalšího vybavení.

 

Egypťané a Syřané se však z války roku 1967 poučili a znovu vyzbrojili své síly moderním vybavením sovětského původu. Mezi nejvýznamnější patřila vozidla BMP-1 vyzbrojené raketami Malyutka, stejně tak stovky raketometů pěchotní varianty tohoto systému. Šest let po ponižující porážce se roku 1973 Arabové vrátili a začala další válka.

 

Pýcha IDF, elitní izraelské tankové jednotky vyzbrojené tanky Magach, byly decimovány PTŘS Malyutka. Co bylo ještě horší, tanky Magach měly zásadní slabinu - hydraulická kapalina pohonu věže byla velmi hořlavá a čelní průstřely měly často za následek její vznícení. Dost často se tedy stalo, že posádka byla těžce popálená nebo dokonce uhořela. Tento nedostatek byl po válce odstraněn použitím hydraulické kapaliny s vyšším bodem vznícení.

 

Přestože Izraelci nakonec válku opět vyhráli, potřeba zlepšit stav izraelského vybavení byla na místě. Po válce s Libanonem v roce 1982 byl Magach modernizován a vylepšen řadou systémů, včetně reaktivního pancéřování Blazer(vůbec první aplikace ERA soupravy na tanku Patton).

 

magach_lebanon_1982.jpg

 

Dokonce i s tímto vylepšením byl v polovině osmdesátých let tank Patton zastaralý kvůli nedostatečné pancéřové ochraně - kinetické penetrátory té doby byly často schopny prorazit i dvojnásobek pancíře, kterou mohla řada M60 nabídnout a pokročilejší munice HEAT si poradila i s pozdními verzemi soupravy Blazer. Bylo nutné tanky Magach vybavit ještě lepšími ochrannými prvky, včetně zcela nového pasivního pancéřování založeného na konstrukci pancíře tanku Merkava. Tato verze dostala označení Magach 7. První tanky Magach 7 byly představeny počátkem devadesátých let, pozdější verze 7C v polovině 90. let. Jsou snadno identifikovatelné díky ostrému šikmému přídavnému pancéřování na vrcholu věže původního tanku M60.

 

Pancéřování tanku Magach 7 fungovalo bezvadně. Během jednoho incidentu v roce 1997 teroristé Hizballáhu vystřelili na jeden tank dvacet raket Malyutka - jen dvě rakety pronikly skrz a i tak posádka útok přežila. Další Magach byl zničen masivní explozí IED, žádný tank nemůže vydržet výbuch stovek kilogramů výbušnin pod ním. Magach 7 byl považován za úspěšný model, obzvláště v pozdějších verzích. Tento úspěch nezůstal bez povšimnutí, mnoho spojenců USA bylo vyzbrojeno řadou M60 a Izraelci vycítili příležitost - pro vlastní potřebu měli pečlivě střežený tank Merkava, ale proč nenabízet modernizaci tanků M60, založených na typu Magach 7?

 

magach_7a_2002_gaza.jpg

 

Výsledkem byla Sabra, pokročilá modernizace tanku M60 od izraelských společností(IMI), postavená na základě Magach 7. Stačí jen najít zákazníka. Naštěstí Turecko, počátkem roku 2000, potřebovalo přesně takovou modernizaci pro svou stárnoucí armádu Pattonů. Nejprve pár slov k Turecku, o jeho vojenských silách a zvláštním vztahu s Izraelci. Moderní Turecko vzniklo z popela Osmanské říše. Vedl ho vizionářský vůdce Mustafa Kemal, známý také pod přezdívkou "Atatürk", který ho chtěl změnit v silnou nezávislou zemi západního typu.

 

Poučeni z Velké války se Turci snažili nezapojovat do většiny velkých konfliktů 20. století. Během druhé světové války zůstalo Turecko naprosto neutrální. V malém počtu se účastnilo pouze korejské války(malý kontingent Turků, který bojoval pod vlajkou OSN).

 

Turecko vstoupilo do NATO v roce 1952 (ironicky spolu s Řeckem), stalo se tak prozápadní zemí, jeho postavení však bylo vždycky zvláštní, jak regionálně (sdílelo hranice se Sovětským svazem), tak i politicky (jako jediná muslimská země v NATO). Politická část hrála důležitou roli ve vztazích s Izraelem. Na rozdíl od ostatních zemí na Blízkém východě Turecko nikdy nezastávalo jednoznačný protiizraelský postoj, místo toho zahájilo s Izraelem dialog. Nebylo to vysloveně přátelství(Turecko například odsuzovalo zabrání území Izraelem v roce 1967), během osmdesátých a devadesátých let utrpěl izraelsko-turecký vztah několik nezdarů, ale na druhou stranu byl výhodný.

 

Totéž nelze říci o vztahu s NATO. Turecká politická pozice utrpěla invazí na Kypr v roce 1974. Dodnes je Turecko přesvědčené o tom, že je jedinou zemí NATO, která bojuje proti svým spojencům. Tato událost měla rozsáhlý dopad, i když to na první pohled nevypadá, na turecké obrněné síly.

 

1280px-sabra_tank.jpg

 

Od padesátých let minulého století bylo Turecko vyzbrojeno tanky řady Patton. Více než 500 kusů M47 nakoupilo v roce 1954 a několik tisíc M48 v polovině šedesátých let. V roce 1975 v důsledku invaze na Kypr se dostalo Turecko pod embargo na dovoz amerických zbraní, čímž se zmrazily plány na nákup modernějších bitevních tanků. Samotné embargo bylo zrušeno v roce 1978, bohužel vztahy se Spojenými státy se nezlepšily a bylo téměř nemožné získat moderní americké zbraně.

 

Turci potřebovali moderní tanky, proto se obrátili na Němce a objednali několik variant bitevního tanku Leopard – to je důvod proč najdeme v turecké armádě směsici německé a americké techniky. To je však jiný příběh a místo toho se přesuneme do roku 1992, kdy Sovětská svaz padl. Už nebylo třeba držet tak obrovské síly v Evropě a Spojené státy americké se začaly zbavovat přebytečné techniky, včetně velkého množství tanků řady M60.

 

Turecko využilo příležitosti a od roku 1993 zakoupilo 274 tanků M60A1 a 658 tanků M60A3. S touto technikou vstoupilo Turecko do 21. století.

 

Přeskočíme další dekádu, počátkem roku 2000 se turecká armáda nacházela ve stavu, kdy byla její obrněná technika zastaralá. Irácká válka ukázala výkon (a limity) starších konstrukcí v plném rozsahu. Bylo rozumné se posunout dál a začít myslet jak stávající stav zlepšit. Existovaly tři možnosti:

  • koupit nové bitevní tanky
  • modernizovat flotilu tanků Leopard 1
  • modernizovat flotilu tanků řady M60

Vše začalo zakoupením 298 kusů tanků Leopard 2A4(2006 až 2009). Během stejného období vznikla modernizovaná varianta tanku Leopard 1, Leopard 1T Volkan. Co nás ale zajímá nejvíce, co se stalo s tanky řady M60?

 

V souboji o tuto zakázku se střetli dva soupeři. IMI s tankem Sabra a General Dynamics s tankem 120S(což je kombinace věže M1A1 Abrams a korby M60). Oba kandidáti splňovali hlavní požadavek spočívající v osazení děla ráže 120 mm dle standardů NATO. Dřívější varianty tanků Magach a Sabra byly vyzbrojeny dělem s drážkovanou hlavní ráže 105 mm M68, které bylo nahrazeno izraelským dělem M253(licenčně vyráběné dělo s hladkým vývrtem Rheinmetall).

 

sabra_m60t_syria_2016.jpg

 

Američané byli v lepším politickém postavení, avšak Izrael nabídl lepší offsetový program. Podrobnosti nejsou zcela známé. Faktem ale je, že Izraelci jsou skuteční mistři obchodu, možná i nejlepší na světě, proto byla mezi Tureckem a IMI v roce 2002 podepsána smlouva.

 

Izraelci nejprve vyrobili variantu Sabra Mk.1 - bylo to opravdové mistrovské dílo, nabízející vysoký stupeň ochrany starým tankům M60A3. Tento stroj však byl pro Turky příliš drahý - v důsledku toho se spokojili s levnější, poněkud horší verzí Sabra Mk.2. Přijatou do služby turecké armády pod označením M60T.

 

Model M60T je snadno rozpoznatelný díky věži ve tvaru šipky. Originální věž M60A3 je pokrytá silnými pláty, což výrazně navyšuje odolnost proti všem druhům hrozeb - nebo přinejmenším v roce 2002. Korba vozidla je pokryta přídavným pancéřováním NERA - přesná úroveň ochrany není známa, předpokládá se, že je efektivní proti PTŘS starší konstrukce(sovětská éra) a kinetickým penetrátorům. Dodatečná ochranná opatření zahrnují:

  • vylepšené a oddělené skladování munice
  • v zadní části věže je klec, efektivní proti PTŘS
  • tank je vybaven automatickým hasicím systém s vlastní detekcí požáru
  • systém varování při ozáření protivníkem IR nebo laserem
  • výmetnice kouřových granátů
  • NBC ochrana

Pro tento tank nabídli Izraelci i APS systém kategorie hard-kill, ale Turci tento systém odmítli. Další možnosti vylepšení tanku zahrnují:

  • panoramatické pozorovací přístroje pro velitele
  • doplňující ochranu střechy
  • pokročilý navigační systém

Samozřejmě, každá sranda něco stojí, v tomto případě hmotnost. Tank váží 56 až 59 tun, v závislosti na konfiguraci (ve srovnání s původními 52 tunami modelu M60A3). Díky tomu byl zvolen německý naftový motor MTU MT-881 KA-501 s výkonem 1000 koní. O přenos hnací síly se stará převodovka Renk 304S, díky tomu je tank schopen dosáhnout maximální rychlosti až 55 km/h (nebo 30 km/h v terénu) a zrychlit na 32 km/h za 8 sekund. Ve srovnání s M60A3 má tank nové tlumiče pro klidnější jízdu, nová hnací kola a nové pásy.

 

Největším zlepšením je však navýšení palebné síly. Modely M60T jsou vyzbrojeny dělem s hladkým vývrtem ráže 120 mm M253, ovládaného systémem řízení palby Elbit Knight III. Zbraň je plně stabilizovaná a dosahuje elevace +20 stupňů a deprese -9 stupňů. Tank je vybaven optikou pro denní/noční operace s termovizí a laserovým dálkoměrem. Věž se otáčí elektricky a eliminuje nedostatky starého hydraulického systému. Dělo je schopno střelby standardní municí NATO, ráže 120 mm.

 

screenshot0442.jpg

 

V neposlední řadě má tank řadu vylepšení pro posádku. Jedním z nich jsou velké displaye. Dalším by mohl být moderní informační systém, který byl nakonec odmítnut. Na svojí dobu to byl skutečně dobrý tank.

 

Izrael dodal v letech 2006 až 2010 do Turecka 170 těchto vozidel v hodnotě 687 milionů dolarů. Další dodávky se ale zkomplikovaly po incidentu v pásmu Gaza v roce 2010. Vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršily a v důsledku toho Turecko zrušilo velkou část vojenských projektů s IMI, stejně jako jiné obchody. Spor trval až do roku 2016. I po usmíření nějakou dobu trvalo než obě země našli společnou řeč. Jinými slovy, je nepravděpodobné, že by bylo objednáno nebo dodáno více kusů M60T, zejména s ohledem na jejich skutečné bojové výkony.

 

Během vpádu Turecka do Sýrie bylo několik M60T zasaženo ruskými raketami Kornet. Tyto střely pronikly nedostatečným pancéřováním a zničily oba tanky. Jedná se o jediné potvrzené bojové nasazení modelu M60T. Pořád se vede debata zda tyto ztráty způsobila zastaralá konstrukce vozidla nebo špatné nasazení.

 

screenshot0540.jpg

 

Izraelci stále Sabru nabízejí jako řešení pro země s velkými počty tanků řady M60, dokonce i pro země, které tyto tanky vůbec nemají (v poslední době byla Sabra nabízena České republice jako náhrada dosluhující T-72M4CZ). Vozidlo je však proti konkurenci zastaralé – i když patřilo ve své době ke špičce, po zkušenostech ze Sýrie, je nepravděpodobné, že Sabra získá v budoucnu nové zákazníky. V Turecku patrně dojde k vyřazení tohoto typu a nahrazení tureckým bitevním tankem Altay.

 

V Armored Warfare bude M60T prémiovým bitevním tankem, ale pozor mnoho verzí izraelského tanku M60 se objeví jako součást nové izraelské vývojové linie. O tom však někdy příště.

 

Uvidíme se na bojišti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 minutami, arnost905 napsal:

Hned mi udělalo radost, že takový tank z roku raz dva tři je ve výhledu zařazení do naší výzbroje :-D

Pochybuji, že se AČR hned tak dočká nových tanků, dokonce jsem nedávno narazil na vojenské spisy ve kterých se uvažovalo o tom, že tanky AČR nepotřebuje a proto je vhodné vyřadit je úplně. Naštěstí přišel Vláďa s Armatami, takže celý svět najednou tanky potřebuje. Dokonce i AČR. Osobně si myslím, že pokud někdy budeme mít nový tank, tak to bude německý Leopard. Nedávno se vedly rozhovory se Španělskem o odkupu rezervních 2A4 s možností modernizace na novou verzi. Uvidíme jak to dopadne, ale jak znám Čechy, tak budeme mít opět jeden tank za cenu dvou a nejdražší v Evropě. Je to smutný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty španělská Lea ale padla pro mizerný stav. Výhled je o to děsivější. Co ti tak může předvést 30 tanků (kolik v provozu? ) při ruské anexi? Plukovník KFB řekl, že kompletní kontrola Ukrajiny je do pátého dne, takže tady by byli do týdne na hranicích s Německem, protože už by je na Slovensku a u nás čekali jen "vítači". Že by se tady čekalo od koalice nácků a komunistů placených z ruska více, to osobně nepředpokládám.

I když na posledním cvičení v bělorusku bylo na pořadu dne jen obsazení Pobaltí, moc mně to neuklidňuje...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, Ashadak napsal:

Pochybuji, že se AČR hned tak dočká nových tanků, dokonce jsem nedávno narazil na vojenské spisy ve kterých se uvažovalo o tom, že tanky AČR nepotřebuje a proto je vhodné vyřadit je úplně. Naštěstí přišel Vláďa s Armatami, takže celý svět najednou tanky potřebuje. Dokonce i AČR. Osobně si myslím, že pokud někdy budeme mít nový tank, tak to bude německý Leopard. Nedávno se vedly rozhovory se Španělskem o odkupu rezervních 2A4 s možností modernizace na novou verzi. Uvidíme jak to dopadne, ale jak znám Čechy, tak budeme mít opět jeden tank za cenu dvou a nejdražší v Evropě. Je to smutný.

Nepodceňuj Slovákov :D my kupujeme jedno BVP za cenu troch :((((((

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sabre za 700, Marder za 1200, Vickers za 1200 takové ceny má i WG. Osobně by to pro mě bylo přijatelné kdyby všechno stálo o polovinu méně.. Plánoval jsem nějaký tank koupit ale na steamu jsou dobré podzimní slevy tak je rozumnější si koupit nějakou pořádnou hru která opravdu za něco stojí:smileys-devil-785870:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 20 hodinami, Ashadak napsal:

Pochybuji, že se AČR hned tak dočká nových tanků, dokonce jsem nedávno narazil na vojenské spisy ve kterých se uvažovalo o tom, že tanky AČR nepotřebuje a proto je vhodné vyřadit je úplně. Naštěstí přišel Vláďa s Armatami, takže celý svět najednou tanky potřebuje. Dokonce i AČR. Osobně si myslím, že pokud někdy budeme mít nový tank, tak to bude německý Leopard. Nedávno se vedly rozhovory se Španělskem o odkupu rezervních 2A4 s možností modernizace na novou verzi. Uvidíme jak to dopadne, ale jak znám Čechy, tak budeme mít opět jeden tank za cenu dvou a nejdražší v Evropě. Je to smutný.

Obchodujeme s VOP s Excaliburem a dalšíma a to bys čuměl co a jak se pro armádu nakupuje. Šajby otevřeně říkají že armáda není na obranu země ale tunel pro loby a politiku. Speciální věci a součástky prodává firma se sídlem na polu založena včera která údajně prodává zámky do dveří nebo regály do skladů no a co. Čirou náhodou se nechá x tanků venku s otevřenýma poklopama a až zrezaví na sra*ku pak se prodají za cenu šrotu čirou náhodou panu majiteli Excaliburu kterej je obratem dá do kupy a střelí na dálném východě... no a co...

A mohl bych pokračovat. Ty nejhorší věci se ani nedozvíme borci řeknou že by je za to rovnou zastřelili kdyby se to dostalo ven... Takže proto máme na hov*o pandury a další techniku a naší borci na misích si kupují vlastní věci za svoje v e-shopech a na misích si půjčují koaliční techniku aby zůstali živí ...

Ale jinak pohoda :D sorry za of topic 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super a pak budeme v zadeli až si Donald naloží vojáčky a tančíky a odpluje. Njn není divu, že je Vláďa v pohodě a zabírá si území jak je libo. Donaldovi je Ukrajina někde a EU se na nic nezmůže. To je fakt smutný, nakonec na to zase doplatí jen obyčejní lidé.:ermm:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, Ashadak napsal:

Super a pak budeme v zadeli až si Donald naloží vojáčky a tančíky a odpluje. Njn není divu, že je Vláďa v pohodě a zabírá si území jak je libo. Donaldovi je Ukrajina někde a EU se na nic nezmůže. To je fakt smutný, nakonec na to zase doplatí jen obyčejní lidé.:ermm:

No s tím zabíráním bych byl opatrný.Např Krym připojila k Rusku v osmnáctém století Kateřina veliká a až v padesátých letech dvacátého století ho Ukrajinec Chruščov daroval Ukrajině.Co se týká té rádoby války na Ukrajině v současnosti je pochopitelný krok od Putina.Nechce aby bylo Rusko obklíčené členy NATO kteří jsou stejně jen loutky USA.Rusko ještě v době SSSR nadělalo hodně bordelu po světě,ale upřímně Američané toho rozesrali 3x tolik.A všimněte si,že největší hovada v dějinách Sovětského svazu nebyli Rusové.Stalin byl Gruzínec.Berija Gruzínec.Chruščov Ukrajinec.A Brežněv se narodil na Ukrajině i když rodiče byli Rusové.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nic proti Rusům, pokud tam byla většina obyvatelstva Ruská, tak není divu. Velkou roli v tom ale měl vojenský přístav o který rusové nechtěli přijít kdyby náhodou Ukrajina vstoupila do NATO a EU. Historicky byl Krym vždycky ruský a jak to vypadá bude i nadále.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 minutou, Ashadak napsal:

Nic proti Rusům, pokud tam byla většina obyvatelstva Ruská, tak není divu. Velkou roli v tom ale měl vojenský přístav o který rusové nechtěli přijít kdyby náhodou Ukrajina vstoupila do NATO a EU. Historicky byl Krym vždycky ruský a jak to vypadá bude i nadále.

Ono velké národy si vždy hrály samy na sebe a malé měly u zadku.Kdyby si každý hrál na svém písečku tak by na světě nebyl takový bordel jako teď a kdyby lidé nehloupli a nedegenerovali tak by si mocní nemohli vyskakovat tak jak teď.Jinak máš pravdu že to nejhorší si vždy vyžerou chudáci kteří za nic nemohou

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krym  byl ruský, protože ho dobily jenomže ho obývali krymští tataři, kteří z toho nebyli nadšení a když vítaly Ádu jako osvoboditele jako ukrainci tak je nechal Stalin deportovat a poslal tam Rusy. Jenomže to byli rusové z jiného podnebného pásu a nedařilo se jim tam hospodařit tak tam poslali ukraince, kteří to tam pozvedli i na základě toho tzv. opilec Chruščov předal Krym UK, ale říkají to povaleči z Pražských kaváren tak to nebude pravda.

 

PS o vstup do NATO se žádá, NATO se samo od sebe nerozšiřuje. Takže NATO nikoho neobkličuje.

 

Amíci mají největší armádu, evropané na armádu srali takže teď více než dříve Amíky potřebujeme. Proč by měl nějaký američan umírat kvůly nám, když mi nejsme ochotni bojovat po jeho boku. Druhá válka v Iraku byla chyba to nepopírám, ale Afganistán a další základny Islamistů lepší bojovat tam než je nechat volně pohybovat po světě jen se podívejte kolik fanatiků odjelo z evropy na území ISIS a byli zlikvidování takhle by smrděli u nás.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je tak aj s Rusmi v Sýrii. Bojuje tam hromada Čečencov a ďalších moslimov z Ruských a bývalých Sovietskych republík. Tak im tam hádžu na hlavy rakety, aby sa im nevrátili domov a nemuseli potom s nimi bojovať doma. To sme tak trochu na jednej lodi. 

Pred časom som zachytil nejakú správu, že aj Turkmenbaši robil doma nejaké poriadky, ale to už je iná téma...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je pěkný, že přidávají experimentální tanky alá WoT, když je spoustu existujících k dodělání...Rok slibované korejské a japonské, dva roky slibovaný Leclerc atd(budou nejpozději v 0.18 nebo co to tvrdili žvatlalové). Vypadá to, že chtějí opravdu z lidí vytáhnout co to dá a pak to zabalit...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 17 minutami, Amina-opice napsal:

Je pěkný, že přidávají experimentální tanky alá WoT, když je spoustu existujících k dodělání...Rok slibované korejské a japonské, dva roky slibovaný Leclerc atd(budou nejpozději v 0.18 nebo co to tvrdili žvatlalové). Vypadá to, že chtějí opravdu z lidí vytáhnout co to dá a pak to zabalit...

Bohužel nikdo ti neřekne pravdu 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 47 minutami, Amina-opice napsal:

Je pěkný, že přidávají experimentální tanky alá WoT, když je spoustu existujících k dodělání...Rok slibované korejské a japonské, dva roky slibovaný Leclerc atd(budou nejpozději v 0.18 nebo co to tvrdili žvatlalové). Vypadá to, že chtějí opravdu z lidí vytáhnout co to dá a pak to zabalit...

Věřím tomu, že to nezabalí. Co by jinak za ty prachy dělali?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Načítání
×
×
  • Vytvořit...